Ijesztő dologra szoktak rá a csernobili farkasok: a kutatók sem tudják, mit okozhat

Ez az első alkalom, hogy a mostanáig csak feltételezett jelenséget sikerült bebizonyítani.

A csernobili állapotok régóta megosztják a kutatókat: egyesek szerint a sugárzás súlyos károkat okoz az élővilágnak, míg mások szerint az emberek hiánya kifejezetten a vidék előnyére válik.

Nos, a kérdés máig tisztázatlan, az viszont bizonyos, hogy a farkasok kétlábúak nélkül is jól elvannak. Legalábbis ez derül ki egy új, az European Journal of Wildlife Research folyóiratban publikált tanulmányból.

Csernobili farkasok

Michael Byrne, a Columbiai Missouri Egyetem munkatársa kollégáival tizennégy helyi szürke farkasra erősítettek nyomkövetőket. A zóna fehérorosz részéről származó egyedek közül tizenhárom kifejlett volt, míg egyikük mindössze egy-két éves.

A feljegyzések alapján a felnőtt állatok az erőmű környékén maradtak, a fiatal farkas ellenben jókora távolságot megtett a vizsgálat idején, ami összesen huszonegy napig tartott; mintegy háromszáz kilométerre eltávolodott a zónától. A nyomkövető meghibásodása miatt az végül nem derült ki, hogy visszatért-e falkájához.

Az úgynevezett zóna az a terület, amit az 1986-os atomkatasztrófa után az erőmű 30 kilométeres körzetében lezártak. Az embereknek hosszú ideig tilos volt a belépés, ám mostanában már megjelentek az illegális turisták a térségben.

A kutatók szerint a vándorlás valószínűleg a túl nagy populációnak köszönhető, ami miatt nem jut elég táplálék a környékbeli ragadozóknak. Ez egyúttal arra enged következtetni, hogy van élet a csernobili ökoszisztémában.

A sugárzás az állatokat sem kíméli

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az itteni állatok a sugárzás következtében genetikai elváltozásokon estek át. Nyilván nem szuperképességekre, vagy eggyel több lábujjra kell gondolni, ám a mutáns gének minden bizonnyal egészségtelenek, amit a zónából kikerülő példányok továbbörökíthetnek fajtársaikba. Bár egyelőre ezek csak feltételezések.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Noha Csernobil környezetében több állatfaj egyedszáma is növekedett az elmúlt években, közülük sokan, példának okáért a kutyák nehezen viselik az ember hiányát. Míg a méhek, a pillangók és a pókok sugárzástól szenvednek, ami megnehezíti a szaporodásukat, hiszen szennyezett talajba rakják le petéiket.

Nézd meg ezt is - A világ leggyönyörűbb veszélyeztetett helyei

Míg egy részről úgy tűnik, hogy a minket körülölelő tér visszavonhatatlanul haldoklik, addig a világon rengetegen - ki-ki a lehetőségeihez mérten - a megmentésén munkálkodnak. Ilyen a The Nature Conservancy szervezet is, mely immáron 13. alkalommal hirdette meg éves fotópályázatát, melynek keretében a szervezők felhívják a figyelmet az élővilág pusztulására, illetve megőrzésének fontosságára. Nézd meg, micsoda varázslatos munkák születtek!

A világ leggyönyörűbb veszélyeztetett helyei: festeni sem lehet ilyen szépet

Nézegess képeket!

Elolvasom

 

Képek: Pixabay

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük