Így alakították át feltűnés nélkül a magyar kormányt
Íme, az pontos névsor és az okok
Két miniszter, kormánybiztosok, államtitkárok távoztak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt fél évben a kormány háza tájáról több vezető is távozott, munkaköröket vontak össze, régi emberek kaptak új feladatot. A miniszteri, államtitkári, kormánybiztosi pozíciókban bekövetkezett változásokat gyűjtöttük össze.

Réthelyi Miklós
Szőcs Géza
Fellegi Tamás

A csendes kormányátalakítás Réthelyi Miklós miniszter lemondásával kezdődött, aki az Emberi Erőforrások Minisztériumára keresztelt Nemzeti Erőforrás Minisztériumot vezette. A miniszter távozása nem okozott különösebb meglepetést, hiszen tudni lehetett, hogy csak két évre vállalta a feladatot, ez a két év pedig letelt.

Réthelyi Miklós az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának új elnöke lett. A minisztérium élére Balog Zoltán került, aki korábban a Közigazgatási Minisztériumban dolgozott, ahol államtitkárként a társadalmi felzárkóztatásért felelt.

Fellegi helyett Varga, Varga helyett Lázár, Szőcs helyett L. Simon

Réthelyi mellett távozott Fellegi Tamás is, aki tárca nélküli miniszterként az IMF-EU tárgyalásokért felelt. Fellegit Varga Mihály váltotta a poszton, aki korábban államtitkárként a Miniszterelnökséget vezette.

Fellegi távozával kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott: Fellegi rendkívül nehéz munkát végzett el jól, csak köszönettel tartozunk neki, ám most egy szakközgazdászra van szükség az IMF-fel való tárgyalásokon.

A kormányátalakítás a többi minisztert nem érintette, államtitkári szinten viszont komoly változások történtek. Az EMMI-ből távozott Szőcs Géza kulturális államtitkár, utóda L. Simon László lett.

Lemondását Szőcs azzal magyarázta, hogy maradásával szemben sokkal több szempont szólt amellett, hogy változtasson, és más feltételek közt próbálja tovább szolgálni az eddig fontosnak tartott értékeket és ügyeket. Szőcs Géza Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója lett.

A kulturális államtitkári posztot jelenleg L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának korábbi elnöke tölti be.

L. Simon László mellett államtitkár lett Lázár János is, a Fidesz korábbi frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere. Lázár Varga Mihály feladatait vette át.

Szijjártó is államtitkár lett

Államtitkár lett Szijjártó Péter, Orbán Viktor korábbi személyes szóvivője is, aki ma már a külügyi és külgazdaságért felelős államtitkári posztot tölti be.

Változtatott a Nemzetgazdasági Minisztérium is, a Magyar Hírlap információi szerint menesztették Becsey Zsolt, aki államtitkárként a külgazdaságért felelt.

Módosult a kormánybiztosok összetétele is, közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztos lett Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára. Fónagy államtitkári pozíciójáról nem mondott le, a két feladatot egy fizetésért látja el.

Míg Fónagy János jött, addig Nyitrai Zsolt ment, a kormánybiztos korábban a nemzeti konzultációkért felelt. Nyitrai a kormányváltás után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára lett, innen került a kormánybiztosi székbe. 

Hogy lesz-e további változás, az kérdéses. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az MTI-nek adott interjújában azt mondta, a kormány szerkezetében nem terveznek további átalakításokat, ugyanakkor nem zárta ki az újabb személyi változtatásokat sem, de csak azért, mert mint mondta, azokat sosem lehet kizárni.

Ezt is szeretjük