Távozik Matolcsy György a kormányátalakítás után? Így döntött Orbán Viktor
Matolcsy marad, Szijjártót felemelik, Lázár és Rogán is új szerepet kap.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az origo.hu információi szerint változások várhatóak a kormányban, leválthatják Fellegi Tamást, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli minisztert, akit Varga Mihály követhet a poszton. Varga eddig a Miniszterelnökséget vezette.

Matolcsy György, Orbán Viktor, Varga Mihály, MTI Fotó: Beliczay László

Varga Mihály helyét Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere, a Fidesz frakcióvezetője veheti át, akit Rogán Antal V. kerületi polgármester követhet a frakcióvezetői poszton.

A lap információi szerint Réthelyi Miklós otthagyja a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, amit ezután Balog Zoltán vezethet, aki eddig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban volt államtitkár. Balog a társadalmi felzárkóztatásért felelt a KIM-ben.

Szijjártó nem lesz szócső többé

Változik Szijjártó Péter szerepe is, aki egyelőre a miniszterelnök személyes szóvivője, a jövőben viszont nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár lehet.

Távozhat Szőcs Géza, aki a kultúráért felelt államtitkárként, marad viszont Hoffmann Rózsa oktatásügyekért felelős államtitkár, ahogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is.

Ezért maradhat Matolcsy

Hogy Matolcsy miért marad, arra magyarázat lehet, hogy a kormányfőt ismerő források az [origo]-nak korábban azt mondták: Orbán Viktor "alkatilag olyan, hogy sosem lépi azt, amit rajta kívül állók vagy külső kényszerek diktálnak", sőt, ilyenkor inkább "csak azért sem üzemmódba" vált. Vagyis függetlenül attól, hogy mennyire követelték Matolcsy fejét vagy tartották alkalmatlannak hazai és nemzetközi színtéren, a miniszterelnök ragaszkodni fog hozzá.

A források szerint már csak azért is, mert Orbán saját hitelességének is sokat ártana, ha a meghirdetett gazdasági program végrehajtásának közepén és olyan nyilatkozatok után küldené el a minisztert, amelyekben maga is azonosult Matolcsyval és "nem ortodox" módszereivel.

A második Orbán-kormány hivatalba lépése óta eddig egy ponton változott a kormány összetétele: a posztjáról lemondott és az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszterré kinevezett Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter posztját a politikában addig ismeretlen Németh Lászlóné foglalta el decemberben.

Ezt is szeretjük