Egy véletlennek köszönhető, hogy ma mindenki a Csendes éjt énekli karácsonykor
Nincs olyan karácsonyi ünnepség, ahol ne csendülne fel a Csendes éj, pedig a legenda szerint kényszerből írták, az éjféli mise előtt néhány órával.

kórus karácsony gyertyák gyerekek éneklés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs olyan gyerek vagy felnőtt, akinek a fejében ne csendülnének fel a Csendes éj passzusai, ahogy elolvassa a dal címét. Úgy hangzik, mint egy hosszasan és alaposan átgondolt dallamvilág, pedig erről szó sincs. 

Az 1800-as években keletkezett szerzemény a legenda szerint egy valóságos karácsonyi csoda, mely csupán az emberi feledékenységnek köszönheti, hogy világhírűvé vált. A földöntúlian tökéletes melódia hallatán ezt egyáltalán nem bánjuk. 

Háború és egerek

1818-ban a napóleoni háborúk porig rombolták Európa nagy részének gazdaságát. Nem volt ez máshogy a szomszédos Ausztriában sem, ahol egy Salzburg melletti településen, Oberndorfban az ínséges idők ellenére lelkesen készültek a karácsonyra és a december 24-i éjféli misére. 

karácsony éneklés kotta templom

A hagyomány szerint azonban az élelmiszerhiány olyan mértékű volt, hogy a település egerei a templomi orgonára fanyalodtak, és úgy megrágcsálták a fújtatókat, hogy a hangszer működésképtelenné vált. Szerencsére a kétségbeesett segédlelkész, Joseph Mohr feltalálta magát: az egyik történet szerint egy két évvel korábban megírt versikéjét vette elő, a másik história azonban azt tartja, aznap egy édesanya altatódala alapján szerezte a mára világszerte ismert dalocska szövegét. 

A megzenésítést egy közeli faluban élő elemi iskolai tanítóra, Franz Xaver Gruberre bízta, aki - a háború okozta kis diáklétszám miatt - szabadidejében szívesen foglalkozott zeneszerzéssel, és korábban a templomi kórusban tett látogatásai során összebarátkozott Mohrral. A kérésnek eleinte mégsem akart eleget tenni: úgy gondolta, hogy a tervezett gitáros kíséret nem méltó egy éjféli templomi miséhez, végül viszont sikerült meggyőzni, és pár óra alatt megzenésítette a költeményt.

A falubeliek eleinte furcsán néztek, amikor felcsendültek az első passzusok, de végül a formabontó melódia osztatlan sikert aratott. Világszintű népszerűségét egy mítosz szerint a két férfi feledékenységének köszönheti: a templomban hagyott kottákat ugyanis megtalálta az orgonát javító szakember, és eljuttatta a kor híres énekeseihez, a Strauss családhoz. Ők pedig turnéjukon szakadatlanul énekelték, mígnem a nóta minden szívet meghódított, ma több mint kétszáz nyelvre lefordított változatát ismerjük. A valóságban viszont vannak rá bizonyítékok, hogy szándékosan juttatták el a híres kórushoz a nagy sikert aratott szerzeményt, de fényéből ennek tudatában sem veszít semmit. 

Élő közvetítés

Bár az eredeti templomot lebontották, a helyén ma is működik egy emlékkápolna, ami a Csendes éj-emlékkápolna - Stille Nacht Gedächtniskapelle - nevet viseli. Egy online streamen minden év december 24-én élőben közvetítik, ahogy felzendül a lélegzetelállítóan gyönyörű zeneszó. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Karácsony a Kossuth téren

A Parlament előtt felállított betlehemes legalább olyan híres, mint az oberndorfi Csendes éj. A fa mellé került a betlehemi jelenet is, ám a jászol egyelőre üres, hiszen a kis Jézust a szokásoknak megfelelően csak december 24-én, a gyermek születését megelőző napon helyezik majd bele. 

Ezt is szeretjük