Az összes pénzed elemelhetik a kártyádról egyetlen e-maillel
Vedd észre az árulkodó jeleket, és ne add meg magadtól az adataidat a csalóknak!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem új keletű a módszer, mégis sokan esnek áldozatául azoknak az adattolvajoknak, akik e-mailen keresztül próbálják megszerezni a gyanútlan felhasználók adatait. A csalók ezrével küldik ki a különböző e-mail címekre az ilyen leveleket, abban reménykedve, hogy mindig lesz valaki, aki nem elég körültekintő.

Ha nem vigyázol, te is könnyen áldozatul eshetsz, a csalók pedig akár a bankszámládon lévő összes pénzt ellophatják.

Hogyan szerzik meg az adataidat?

Az internetes bűnözők a bankfiókod vagy a mobilszolgáltatód nevében küldenek neked e-mailt, gyakran a cég logóját és aláírását használva, amitől a levél valóban hivatalosnak tűnik - ez azonban ne tévesszen meg, ezeket a formai elemeket néhány kattintással bárki lemásolhatja, hogy aztán ilyen célokra felhasználja.

A levélben valamilyen ürüggyel arra kérnek, hogy add meg az adataidat és a jelszavadat, vagy válaszlevélben, vagy pedig egy linket követve, ami a megszólalásig hasonlít a bank valódi oldalához. Csakhogy az itt bepötyögött felhasználói nevet és jelszót nem a bank, hanem a csalók kapják meg - innen pedig már csak egyetlen mozdulat, hogy belépjenek a fiókodba, és a saját számlájukra utalják az összes pénzedet.

Hogyan ismerheted fel a csalást?

Mindig alaposan nézd meg a feladót és a logót - az esetek többségében ez csak hasonlít az eredetire, és van valamennyi eltérés, de ha teljesen megegyeznek, akkor sem lehetsz benne biztos, hogy nem próbálnak átverni. Nézd meg, hogy hová vezet a link, amit az e-mail tartalmaz. Ha a böngészősávban nem https-sel, hanem csak http-vel kezdődik a cím, az intő jel lehet, ez ugyanis egy kevésbé biztonságos oldal, amit pénzintézetek egészen biztosan nem használnak.

Fontos tudnod, hogy a jelszavadra vonatkozó adatokat semmilyen cég nem kéri tőled e-mailben vagy telefonon - ha olyan ügyet kell intézned, amihez ezt is meg kell adnod, akkor személyesen kell elmenned a bankfiókba, és ott neked magadnak kell beírnod a számokat.

Ezért, ha ilyen kérés szerepel a levélben, máris biztos lehetsz benne, hogy csalással van dolgod. Árulkodóak lehetnek a helyesírási hibák, elgépelések is. Ha bármi gyanúsat észlelsz, inkább hívd fel a szolgáltatódat, és kérdezz rá, hogy valóban tőlük érkezett-e az e-mail.

Mit tegyél, ha ilyen levelet kapsz?

Azon túl, hogy természetesen semmi esetre se válaszolj rá, és ne add meg a személyes adataidat, minden esetben értesítsd róla a szolgáltatódat, aki megteszi a szükséges lépéseket, és tájékoztatja a többi ügyfelet is arról, milyen módszerrel dolgoznak a csalók. Így megakadályozhatod, hogy mások belesétáljanak az adattolvajok csapdájába.

Ezt is szeretjük