Így lophatják el az adataidat a Facebookról
Veszélyben van a személyazonosságod?
Óvd az adataidat, különben idegen kezekbe kerülhetnek!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre inkább szaporodnak a közösségi oldalak felhasználói ellen is a támadások: nemrég például megtámadták a LinkedIn karrierépítő oldal rendszerét, így fordulhatott elő, hogy végül legalább hat és fél millió felhasználó kódolt jelszava jutott illetéktelen kezekbe, majd szivárgott ki az internetre.

Sokáig semmi hasonlót nem tapasztaltak a szakmai kapcsolatgyűjtőn, azonban elég volt egy apró biztonsági rés, a cyberbűnözők azonnal kihasználták.

Épp ezért fontos, hogy minden internetes ténykedésed be legyen biztosítva: a Facebook például most különösen figyel arra, hogy erősítse a felhasználók biztonságérzetét, de te magad is sokat tehetsz azért, hogy megóvd az adataidat az illetéktelen kezektől.

Facebook security

A Facebook üzemeltetői egyébként nem csupán a technológiai védelemre vagy az infrastruktúrájuk megóvására helyeznek hangsúlyt, de a felhasználókat is igyekeznek nagyobb biztonságtudatosságra ösztönözni, és mostantól még több csatornán figyelmeztetni és tájékoztatni a legfontosabb biztonsági beállításokról.

A saját profiloldaladon is találkozhatsz majd védelmi tippekkel és olyan üzenetekkel, amelyek a biztonsági oldalra mutatnak: itt olyan alapvető kockázatokra hívják fel a figyelmet, amelyeket érdemes tudni ahhoz, hogy megóvd a fiókodat a számítógépes bűnözőktől.

Figyelmeztetnek többek között arra is, hogy ne használd ugyanazt a jelszót, amit esetleg más alkalmazásoknál is, a legnagyobb veszélyt pedig az jelenti, ha a profilodon megadott e-mail címhez és a Facebook-belépődhöz is ugyanaz a kulcs.

Ha használod a jelszó-emlékeztető funkciót, amennyiben lehet, azt a mobilodon keresztül tedd, az elfelejtett jelszóval kapcsolatos infók ebben az esetben ugyanis a telefonodra érkeznek, vagyis ezzel csökken az esély, hogy az online bűnöző hozzáférjen.

A Facebook security külön kiemeli, hogy az adathalászok elterjedt módszere az is, hogy ajándékokkal vagy ingyenes repülőjegyekkel csábítanak, aminek sok felhasználó bedől, tálcán kínálva az adatait.

Biztonsági beállítások lépésről lépésre

Ha szeretnéd biztonságosabbá tenni a közösségi oldal használatát, de nem tudod biztosan, hol kell elvégezni a szükséges beállításokat, nézd meg videónkat, ahol a szakember lépésről lépésre megmutatja a teendőket.

Csoportosíts!

Ahhoz, hogy bebiztosítsd az adatlapodat, első lépésként gondoskodj róla, hogy csakis az férhessen hozzá a megosztott dolgaidhoz, akinek te magad engedélyezed.

Ehhez használhatod a praktikus listázás funkciót, amivel precízen elkülönítheted a közeli barátokat, családtagokat, munkatársakat vagy akár azokat, akikkel közös politikai nézeteket vallasz - korlátlan számú listát létrehozhatsz, és egy ember bármennyi listán szerepelhet. Kattints a Facebook bal oldali sávján található Ismerősök feliratra, ott megjelenik az összes lista, és lehetőséged van új listákat is létrehozni. A meglévők szerkesztéséhez, kezeléséhez pedig csak kattints az adott listára, és már dolgozhatsz is vele.

Így csoportosítás után már könnyű dolgod van: azzal osztod meg a bejegyzéseidet, akivel akarod. Az Oszd meg ezt a hivatkozást ablak jobb felső sarkában kiválaszthatod a kívánt listát, így nem kerül ömlesztve a tartalom bárki szeme elé.

A Kezdőlap felirat mellett, a legördülő sávban találod az Adatvédelmi beállításokat, ahol az alapokat szabályozhatod: itt dönthetsz arról, hogy az adatlapod nyilvános, csak ismerősök által látható vagy egyéni beállítás szerint módosított legyen, ezeket is érdemes átszerkeszteni.

Biztonságos böngészés

Van egy opció, amiről kevesen tudnak, de érdemes ezt is bevetni a biztonság érdekében: a Fiókbeállítások/Biztonság menüpont alatt ugyanis be tudod kapcsolni a Biztonságos böngészést - https -, amely megakadályozza, hogy könnyen feltörjék a fiókodat.

Kérhetsz bejelentkezési értesítőt ugyanezen menüpont alatt arra az esetre, ha valaki ismeretlen eszközről próbál belépni a Facebookodba, és biztonsági kódot is igényelhetsz itt, ha egy ismeretlen számítógép próbál hozzáférni a fiókodhoz.

Ezt is szeretjük