Gyanúsan magas rezsiszámlák? 3 eset, amikor nem kell fizetned
Telefon, víz, kábeltévé: biztos, hogy minden számlát ki kell fizetned, ami a nevedre érkezik?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Alig tudtad kigazdálkodni az egyik számládat, máris itt a másik? Ha gyanúsan magasak a havi költségeid, nézd át a kiadásaidat.

Előfordulhat, hogy jogtalanul próbálnak többletköltséget behajtani rajtad!

Megemelkedő telefonszámla

Ha egy távközlési szolgáltatónál találsz egy olyan díjcsomagot, amely illeszkedik a telefonálási szokásaidhoz, és olyan kedvezményeket tartalmaz, amiket így ki is tudsz használni, akkor természetes, ha ezért cserébe akár évekre szóló hűségnyilatkozatot is hajlandó vagy aláírni.

A gond csak akkor van, ha a szolgáltatód egyszer csak gondol egyet, és megszünteti a kedvezményt - vagyis egyoldalúan módosítja a szerződési feltételeket. Ez akár több tízezer forintos plusz terhet is róhat rád, feltéve, hogy nem veszed figyelembe a módosítást, és a megszokott módon és gyakorisággal használod a telefonod.

Ezt azonban nem kell megvárnod: a jogszabályok értelmében ugyanis a szolgáltató köteles a módosításról a hatálybalépését megelőzően legalább 30 nappal az előfizetőket értesíteni, az előfizetőket megillető felmondás feltételeiről szóló tájékoztatással együtt. Ebben az esetben tehát hiába írtad alá a hűségnyilatkozatot, jogodban áll felmondani a számodra többé nem kedvező szerződést. A részletekről a fogyasztóvédelem oldalán tájékozódhatsz.

Lemondott szolgáltatás

Ha nehézséget okoz a számlák kifizetése, előfordulhat, hogy átgondolod, mi az, amire feltétlenül szükséged van, és mi az, amit nem használsz ki, ezért fölöslegesen fizeted.

A lemondott szolgáltatást azonban egyes cégeknél elég rugalmasan kezelik - vagyis a szolgáltatást ugyan megszüntetik, a számlázást viszont nem. Ha csekken szoktad utalni a díjakat, akkor a figyelmetlenséget hamar kiszúrhatod, de ha a szolgáltató megbízási szerződéssel vonja a számládról a díjat, lehet, hogy már csak a gyanúsan magas költségek tűnnek fel.

Fontos tudnod, hogy a lemondott szolgáltatás után természetesen nem kell fizetned: mindenképpen őrizd meg a szerződés felbontásáról szóló papírt, és azzal együtt keresd fel a legközelebbi ügyfélszolgálatot, ahol levesznek a számlázási listáról, illetve arról is tájékoztatnak, hogyan igényelheted vissza a már levont havidíjakat.

Túlpörgő vízórák

A vízfogyasztásodat két  mérőóra is figyeli: az egyik az úgynevezett főmérő, ami az ingatlan által elhasznált összes vízmennyiséget méri, a másik pedig a mellékvízmérő, ami a saját lakásodban számolja, hány köbmétert használtál el te az összmennyiségből. A mellékvízmérő jellemzően a lakás tulajdonosáé, így - ha a te neveden van az ingatlan - a cseréről is neked kell gondoskodnod. Ennek a költségét neked kell viselned, ám a hitelesített vízóra bármikor bizonyítékul szolgálhat, ha a valóban elhasznált mennyiség díjánál nagyobb összeget számláznak ki neked.

Hogy ezt ellenőrizhesd, minden hónapban írd fel a vízmérőórák bediktált állását, és ha ez nem felel meg a számlán szereplő összegnek, azonnal jelezd a problémát.

Ha arra gyanakszol, hogy a vízóra rosszul mér, a költségek megelőlegezésével kérheted a szolgáltatótól annak rendkívüli vizsgálatát és hitelesítését - ha bebizonyosodik, hogy a mérő meghibásodott, akkor többnyire az elmúlt hónapok vízhasználata alapján állítanak ki neked új számlát, illetve az is előfordulhat, hogy a főmérőn keresztülfolyt vízből kivonják a többi lakás által elhasznált víz mennyiségét, és a fennmaradó köbméter után kell fizetned.

Ha viszont kiderül, hogy az óra jól mért, a vizsgálat költségei téged terhelnek. A mellékvízmérők hitelessége hat év, ha ezután nem gondoskodsz az óra cseréjéről és hitelesítéséről, meghibásodás vagy hibás számlázás esetén sem hivatkozhatsz rá.

Ezt is szeretjük