Erre ad több pénzt a kormány jövőre
Te is jól jársz vele?
Benyújtotta a kormány a családügyi törvényjavaslatot, változások lesznek 2016-ban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Benyújtották a családügyi törvényjavaslatot: bővülne a családtámogatások köre, az ingyenes gyermekétkeztetés, a gyed extra és a bölcsődei ellátás is.

Ha a parlament elfogadja a csomagot, akkor a 2014-ben bevezetett gyed extra - ami munka mellett is lehetővé teszi a családtámogatás folyósítását - már a gyermek hat hónapos korától igénybe vehető lesz.

Ez a lépés arra utal, hogy a kormány szeretné a kisgyerekes anyukákat minél előbb újra a munka frontján látni. Az új bölcsődei modellek - a családi bölcsőde, a minibölcsőde és a munkahelyi bölcsőde - viszont 2017-től jönnének, így az a kismama, aki jövőre menne vissza dolgozni, még a jelenlegi, bőven teltházzal működő állami intézményekben tudja csak elhelyezni a gyerekét.

A különböző, gyermekek után járó juttatások rendszerét két éve folyamatosan bővíti a kormány - leginkább olyan intézkedésekkel, amik lehetővé teszik a támogatások igénybevételének egyidejűségét. Az összegek azonban régóta nem emelkednek, és ezt jövőre sem tervezik: a gyes összege továbbra is bruttó 28 500 forint, a családi pótlék pedig 12 200 forint marad 2016-ban is.

Iskolai szünetekben is lesz ingyenes étkeztetés

2016-tól minden iskolai szünetben kötelező lesz az önkormányzatoknak a rászoruló gyermekek napi egyszeri ingyenes étkeztetését megszervezniük. Legelőször jövőre, a tavaszi szünetben - majd a nyári vakáció alatt is. Az ehhez szükséges infrastruktúrát is az önkormányzatoknak kell megszervezniük, vagy ki kell szállítaniuk a családokhoz az ételt.

Ez az intézkedés annyiban számít meglepetésnek, hogy a miniszterelnök szerint Magyarországon nincs éhező gyermek. Mégis megnövelnék az erre szánt összeget: a szükséges mintegy 4,5 milliárd forintot a kormány biztosítja majd az önkormányzatoknak.

A szeptemberi családtámogatásokat az ideihez hasonlóan a jövőben is augusztusban folyósítják majd, hogy segítsék a tanévkezdést.

A kormány jövőre is folytatná a családok otthonteremtési kedvezménye - leánykori nevén szocpol - programot is, 2016-ban már sokkal több igénylővel számolva, mint idén.

Ezt is szeretjük