Porondon az asszonyverő politikusok
A Fidesz lépett
Súlyosabb büntetést javasol a kormány a hozzátartozók közötti erőszakos cselekedetekért.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fidesz országgyűlési képviselője, Czunyiné Bertalan Judit május 13-i sajtótájékoztatóján beszélt a hozzátartozók közötti bántalmazás tényállásának megteremtéséről.

Aláírásgyűjtés a családon belüli erőszak ügyében

E szerint az indítvány szerint a kormány a családok, elsősorban a nők és a gyerekek mellé áll a családon belüli erőszak kérdésében - jelentette be Czunyiné. Kiemelte, hogy a nem hozzátartozók közti erőszakos magatartásokhoz képest a törvényjavaslat kétszeresen bünteti a hozzátartozók közötti erőszakos cselekményeket.

Javaslatok

Felhívta a figyelmet arra is, hogy míg a testi sértés és a könnyű testi sértés esetében eddig magánindítványra indult meg a büntetőeljárás, a jövőben bárki jelenti a családtag bántalmazását, a hatóságok kötelesek eljárni. A törvényjavaslat értelmében nem fordulhat elő az a korábbi gyakorlat, hogy a bántalmazott visszavonta a feljelentést, hiszen hivatalból is megindul az eljárás, ha valaki jelzi a bántalmazás tényét - ismertette. Szerinte az új tényállás megteremtése kielégíti az ügyben indult népi kezdeményezés céljait.

Pro és kontra?

A fideszes képviselőhöz sajtótájékoztatója végén az MSZP-s Bangó Borbély Ildikó és Kormos Kata, a szocialisták szóvivője lépett oda, akik a Fidesz-frakciót elhagyó Balogh József ügyére utalva

A vak komondor feliratú pólóban az "asszonyverő politikusok ellen" gyűjtöttek aláírást. Korábban Zsigó Róbert Fidesz-szóvivő aláírását is kérték az ügyben.

Czunyiné Bertalan Judit nem írta alá az ívet, ugyanakkor azt mondta: a Fideszben mindig volt következménye annak, ha valaki nem jogszerűen vagy nem a támogatott magatartásformának megfelelően járt el, így Balogh József már nem a Fidesz-frakció tagja. Czunyiné arra az esetre utalt, amikor 2012-ben a Malév vizsgálóbizottság májusi ülésén az MSZP-s Józsa István megrántotta a bizottsági főtanácsadó haját.

Megjegyezte: amikor majd az MSZP-n belül Józsa István irányába is lesz szankciója a nőket érő bántalmazásnak, akkor elgondolkodik azon, hogy aláírja az ívet. Szerinte egyébként a képviselők erkölcsi vagy magatartási normái miatt sok-sok ügyben lehetne aláírást gyűjteni, például a "maffiakötelékbe" keveredett szocialisták parlamenti kitiltásáról is.

Kép forrása: MTI/Beliczay László.

Ezt is szeretjük