Havi 26 ezer forintot is veszíthet több ezer család: szigorúan büntet az állam
Eredményesnek bizonyult a szigorú szabályozás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb általános iskolás diák Borsodban, a legtöbb szakközépiskolás és gimnazista pedig Budapesten hiányzik igazolatlanul a tanórákról - írja a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumának adataira hivatkozva.

Ezek a családok könnyen nehéz anyagi helyzetbe kerülhetnek, ugyanis a családi pótlék egyik feltétele az iskola rendszeres látogatása.

Még mindig sokan bukják emiatt a családi pótlékot

Bár öt év alatt a felére esett vissza az iskolakerülők száma, még így is elég sokan lógnak az általános és a középiskolából. Ennek azonban súlyos következményei lehetnek a családi kasszára nézve, ugyanis a havi 12-26 ezer forint körüli családi pótlékot vehetik el.

Különösen aggasztó, hogy az általános iskolás gyerekek nagy számban hiányoznak igazolatlanul az iskolából a szegényebb keleti országrészekben, ahol a családok sokkal jóban megérzik, ha elveszik tőlük a támogatást. Csak szemléltetésképpen: Borsodban 40-szer annyi gyerek hiányzott igazolatlanul az előző tanévben, mint Vas megyében. Borsodban 1167 gyerek szülőjének volt miért aggódnia.

Az iskolatípusokat vizsgálva az mno.hu megállapítja, hogy a szakiskolákban különösen magas az igazolatlan hiányzások száma. Szakközépiskolából és gimnáziumból jóval kevesebben lógnak.

A szigor megtette a hatását

Rétvári Bence, az EMMI államtitkára egy parlamenti kérdésre elmondta, hogy öt év alatt 29 ezerről 16 ezer alá csökkent az 50 óránál többet igazolatlanul hiányzók száma.

A kormány 2011-ben döntött úgy, hogy iskolába járáshoz köti a családi pótlék kifizetését. Az első évben, ha a gyerek elérte az 50 órás igazolatlan hiányzást, három hónapra felfüggesztették a pótlék kifizetését, de ha ez idő alatt ismét rendszeresen látogatta az intézményt, visszamenőleg is megkapták a ki nem fizetett összeget. 2012 szeptembere óta azonban felfüggesztik a folyósítást, ami azt jelenti, hogy később sem kaphatják meg a családok az így kieső összeget.

A családi pótlék sok családnak jelent komoly segítséget. Összege idén 12 200 és 25 900 forint közt mozog gyerekenként. Egy átlagos kétgyermekes család 26 600 forintot kap havonta, ám ha egyikük 50 órát meghaladó igazolatlan iskolai hiányzást szed össze, a család elbukja a teljes támogatást.

Ezt is szeretjük