Itt van Orbán új ellenzéke: máris a kedvedben járnának
Olyan helyről jött kritika, ahonnan a kormány nem várta. Na de pont ők mondják?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével a Magyar Hírlapban jelent meg interjú pénteken. Ebben a kereszténydemokrata politikus elmondta, hogy pártja eredeti javaslata a vasárnapi zárásról még megengedőbb volt, később vált sokkal szigorúbbá a szabályozás.

Hogy mire gondolt, min kellene a KDNP szerint változtatni a törvényen, sajnos nem fejtette ki, ezért meghagyta számunkra a lehetőséget, hogy adjunk pár javaslatot. A KDNP lehetne a nagy megmentő?

Új rétegek felé nyithatna a párt

A vasárnapi zárva tartás meglehetősen népszerűtlen, és ezt már több közvélemény-kutatás bizonyította is. Valószínűleg ennek az is oka lehet, hogy azon kívül, hogy megnehezíti az emberek vasárnapjait, egy csomó furcsa apró szabályozást rejt.

Itt van mindjárt az, hogy bár a pékségekre nem vonatkozik a zár a hét utolsó napján, nem árulhatnak bármit. Ha nemcsak péksüteményt és tejterméket, de szénsavas üdítőt is lehetne kapni - a mostani helyzettel ellentétben -, legalább a pékségek közelében lakók haragja csökkenne az intézkedéssel kapcsolatban. Ezzel a párt egy teljesen új társadalmi csoportot és igényt karolna fel.

A KDNP eredeti javaslata kevésbé a kereskedelemben dolgozók szabadnapjára fókuszált, inkább azzal indokolt, hogy a családok legyenek együtt, és semmiképpen se a plázákban. Erre azt is megtiltották, hogy házhoz lehessen szállítani egyes boltokból. Igazán csalódott lehet a frakcióvezető úr, amikor azt tapasztalja, hogy családapák és családanyák kilométereket tesznek meg vasárnap egy nyitva tartó boltért, ha valamire tényleg szükség van. A gyerek meg kallódik otthon, egyedül. Már rég találkozott a házhoz szállítók és a KDNP érdeke, már csak az a kérdés, mikor ismeri fel ezt a kisebbik kormánypárt.

Harrach és a balatoni nyaralók egymásra találása

Harrach Péter és pártja akkor lehetne népszerűbb a kereskedelmi dolgozók körében, ha hivatalos megnevezésével ellentétben tényleg szabad lenne az a vasárnap a dolgozók számára. Mert ugye jelenleg csak a kereskedelmi tevékenység tiltott, ezért láthatsz vasárnap zárt ajtók mögött leltározó dolgozókat a szupermarketekben. Nekik nem lehet egyszerű egy-egy kormánypárti nyilatkozatot végighallgatni, ahol szabad vasárnapot emlegetnek, holott  alkalmanként azért bent kell lenniük.

Nyaralók ezrei borulnának Harrach lábai elé, ha elintézné a kormánynál, hogy a Balaton környékén, illetve más nyaralóövezetek is képezhessenek kivételt a szabályozás alól. Most tényleg, amikor az ember éppen szabadságon van, és nem is figyeli, hogy épp milyen nap van, könnyen belefuthat egy kellemetlen csapdába. 

Fotó: Facebook.com/Harrach Péter

Ezt is szeretjük