Így lehetetlenít el a kormány 1100 vállakozást

Súlyos következményei lehetnek

A kormány tavaly még fejlesztésekről beszélt.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormánypárti szóvivő Zsigó Róbert szerint Magyarország a családok tekintetében is jobban teljesít az elmúlt három évben - adta hírül az MTI május 15-én.

Zsigó emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-es megválasztásukkal vállalta azt is, hogy segíti a családok helyzetét és politikájukkal erősítik a család értékeit.

A három év változásai

Megemlítette, hogy az új alaptörvény értelmében a családot alkotmányos védelem illeti. Az elmúlt három évben visszaállították a gyes időtartamát három évre, 16%-os adókulccsal családi adókedvezményt vezettek be, a kisgyerekes anyukák munkavállalását is segítették, valamint bővítették az óvodai és napközis férőhelyeket. Szerinte a Gyurcsány-Bajnai korszak alatt a családok elszegényedtek, és ha újra kormányra kerülnének, akkor nagyon sok család veszélybe kerülne. Ezek után hangsúlyozta, hogy a Fidesz kiáll a család mellett, és mindenben megpróbálja támogatni.

Ezzel szemben a Feminfo blog május 13-i információi szerint nem lehet 2014-től a kötelező óvodát családi napközikben teljesíteni, ezt Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője írta. Családi napközibe a 2012-es évben összesen 7500 gyerek járt, akiknek 1109 családi napközi állt a rendelkezésére. Tehát, ha csak öt munkavállalóval számolunk egy napköziben, az körülbelül 5500 embert érintene.

A jelenlegi álláspont szerint a jövő évtől a családi napközi nem válthatja ki a kötelező óvodát. 2014-től pedig az óvodába járás hároméves kortól kötelező lesz. Ha a kötelező óvodát bevezetik, a családi napközibe nem fogják járatni gyermekeiket a családok. Nem beszélve arról, hogy egy 20 férőhelyes bölcsőde létrehozása 20 millió forintjába kerül az államnak, ezzel szemben egy hét férőhelyes napközi körülbelül 2 millió forintra jön ki. Azon kívül, hogy olcsóbb, segíti a nők foglalkoztatását, a gyerekek nem zsúfolt csoportokba kényszerülnek, és sokszor képzett óvodapedagógusok dolgoznak az ilyen létesítményekben.

Ők is csak emberek: politikusok szülői szerepben

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mindennek tetejébe a kormány demográfiai programról beszél, amivel hozzásegítené a családokat, hogy könnyebb legyen megteremteni a tervezettnél több gyermek vállalásának a feltételeit. Ez is csak az egyik oka annak, hogy miért nem, vagy csak kevés gyereket vállalnak a fiatalok.

Tavaly még támogatta

A kormány hivatalos honlapján egy 2012. márciusi közlemény szerint a kormány összesen 8 milliárd forinttal támogatná a munka és magánélet összehangolását - mondta el Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár. A foglalkoztatottság szintje rendkívül alacsony Magyarországon, ami főleg az 50 éven felülieket, az alacsony képzettségűeket és a kisgyerekes anyukákat érinti, akiknek különösen nehéz a munkába való visszatérés. Ennek érdekében 8 milliárdos pályázati keretet hirdettek, ami orvosolná a gyermekek elhelyezését.

Kutyabarátok készüljetek!

Jön a Dogz, az év legnagyobb kutyás fesztiválja! Falkasétákkal, állatorvosi tanácsadással, kutyás bemutatókkal, kutya&gazdi fotózással és sok más ingyenes programmal várunk szeptember 7-én a Városligeti Nagyréten.

Váltsatok jegyet a DOGZ fesztivál színpad izgalmas előadásaira is!

Promóció

Ekkor jött az ötlet, hogy a gyesről és gyedről visszatérő anyukákat úgy segítenék ebből az összegből, hogy családi napköziket hoznának létre. Hiszen az ország településeinek 273 bölcsődéje 130%-os kihasználtsággal működik. Holott előtte uniós forrásokból bölcsődéket hoztak létre.

Ezt is szeretjük