A legtöbb embernek ez jut eszébe, ha citromillatot érez: egyszerű a magyarázat
Ez az oka, hogy a citrom illatáról szinte mindnyájan ugyanarra asszociálunk.

citrom-illat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első citrusfélék körülbelül nyolcmillió évvel ezelőtt jelentek meg, és terjedtek el a világban. A citrom sokak szerint Indiából származik, mára pedig a világ számos pontján - de elsősorban Dél-Európában, Ausztráliában, Floridában és Kaliforniában - termesztik.

Ha erősen savanyú ízét nem is, de illatát szinte mindenki kedveli. És a legtöbben ugyanarra asszociálnak, ha citromillatot éreznek.

A citromillat egyenlő a tisztasággal?

Az emberek többsége a citrom illatát összeköti a tisztasággal. Ennek oka valószínűleg oda vezethető vissza, hogy régebben a citromot gyakran használták a háztartásban tisztítási célokra. Mivel a benne lévő citromsav feloldja a vízkövet, sok helyen ezzel igyekeztek a rézedények régi fényét visszacsempészni. A citrom héjából származó olajat pedig fabútorok ápolásához használták.

Amikor megjelentek az első kereskedelmi forgalomban kapható mosó- és tisztítószerek, sok gyártó is citromolajat adott a termékéhez. Napjainkban pedig már kellő tudatossággal alkalmazzák mindezt a tisztítószergyártók: pontosan azért adnak citromaromát a termékeikhez, mert tudják, hogy az emberek kondicionálttá váltak rá. Egy 2005-ös, holland tanulmány is bizonyította, hogy a citromillatot tudat alatt a tisztasághoz társítjuk. A kutatók azt találták, hogy pusztán az univerzális tisztítószer citromos illatának hatására a kísérletben részt vevők jobban odafigyeltek arra, hogy környezetüket rendben tartsák.

A cikk az ajánló után folytatódik

A velünk élő nárcizmus - Hogyan lehet felismerni a nárcisztikus embereket?

A Femina Klub januári vendége Dr. Bánki György pszichiáter szakorvos lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan lehet felismerni a nárcisztikus emberek sajátosságait, valamint segít megérteni nárcizmus mibenlétét, kialakulását, környezetre és társadalomra gyakorolt hatását illetve kezelhetőségét.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. január 16. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Karcolások eltüntetése otthon

Hogyan is működik a citromos bútorápolás a gyakorlatban? Erről és még néhány természetes házi praktikáról olvashatsz a következőkben.

Ezt is szeretjük