Cirkuszban mutogatták és gúnyolták a beteg fiút, végül mégis a közönség kedvence lett: Schlitzie megrázó története

Schlitzie sokáig csak a gúny tárgya volt, de később igazi legenda vált belőle.

schlitzie1 (1)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cirkusz mai szemmel nézve is különleges világ, hiszen az artisták, bohócok, mutatványosok és idomárok nem mindennapi trükköket és hajmeresztő mozdulatokat mutatnak be a nagyközönségnek.

A régi időkben azonban nem csak ilyen jellegű produkciókat mutattak a porondon: bevett szokásnak számított, hogy olyan embereket mutogattak, akik születési rendellenességekkel, különleges külsővel éltek. A nézők csodájára jártak ezeknek a „látványosságoknak”, de akkoriban a betegeknek is sokszor ez volt az egyetlen esélyük a munkára, a pénzkeresetre és az önállóbb életre.

Schlitzie története egyedülálló

Az amerikai Schlitzie élete nagyban különbözik a többi rendellenességgel született, cirkuszokban mutogatott emberétől. Ő ugyanis nem csak a cirkuszokban mutatta meg, mit tud. Simon Metz néven született 1901-ben, és mikrokefáliában vagy kisfejűségben szenvedett, ami a kinézetére és az értelmi, érzelmi fejlődésére is hatással volt. Szüleiről semmit nem lehet tudni, sőt egyes elméletek szerint a nemét sem lehetett egyértelműen megállapítani.

schlitzie4
Fotó: punkmusick / Instagram

Slitzie nagyjából egy hároméves gyerek szellemi szintjén élte le egész életét. Az alapvető dolgokat el tudta maga körül látni, néhány szót, mondatot ismert, és az utasításokat, instrukciókat is gyorsan megértette, de mindig szüksége volt a segítségre. Emellett kiváló utánzó is volt. A növésben 122 centiméternél megállt. Mindezek ellenére az élete mégsem volt szomorú.

Gúny tárgya volt a cirkuszokban

Schlitzie már gyerekként cirkuszokhoz került, ahol úgy mutogatták kényük-kedvük szerint, ahogy csak akarták, hiszen a fiú nem igazán tudott beleszólni az őt körülvevő dolgokba.

schliztie2
Fotó: sue_ash / Instagram

A különleges külseje azonban nem volt elég: hogy még inkább színpadias és megdöbbentő legyen a látvány, női ruhába öltöztették, haját copfba fogták, és így lépett fel, hogy aztán mindenki kedvére nézegethesse, kinevesse vagy csak szörnyülködjön rajta. Egyes magyarázatok szerint inkább praktikus oka volt a ruhának, ugyanis elképzelhető, hogy inkontinens volt, és így könnyebben cserélték a pelenkáját.

Mindez azonban nem zavarta Slitzie-t, élvezte, ha szerepelhet, és kifejezetten szerette a közönségét. Akkoriban az úgynevezett Freak Show-k, vagyis torz show-k, nagyon népszerűek voltak, és maguk a szereplők sem élték meg általában traumának, ha benne szerepeltek. Van, aki könnyen megszabadulhatott volna a jellegzetességétől, mondjuk egy szakállas nő, de akkor odalett volna a könnyű bevételi forrás. Így nem érdemes ezeket a társulatokat a mai szemmel megítélni.

Jobb élet és filmes karrier

Bár a cirkuszokban nagy sikere volt, a mozikban is bemutatkozott 1928-ban egy némafilm, a The Sideshow által. Az igazi áttörést Tod Browning 1932-es horrofilmje, a Freaks hozta meg számára, ahol lényegében önmagát alakította. Az alkotás pénzügyileg bukás lett, csak később vált klasszikussá, és az Egyesült Királyságban is betiltották harminc évre. Schlitzie mégis a közönség kedvence lett, ezután még számos filmben kapott kisebb-nagyobb szerepeket.

schlitzie3
Fotó: capnfuzznuts / Instagram

Bár sok ember szemében a nevetség tárgya volt, mégis akadtak olyanok, akik a gúnyolódás helyett inkább felkarolták. George Surtees majomidomár vette szárnyai alá, és fogadta saját gyermekének hivatalosan is. Haláláig, vagyis 1965-ig gondozta, aztán Schlitzie-t egy kórházban helyezték el. Itt azonban hamar depressziós lett, hiányzott neki a közönség és a felhajtás. Végül egy kardnyelő, Bill Unks kihozta onnan, és átvette gondozását. 

Az élete a szórakoztatásról szólt

A cirkuszi és a filmes karrier után is a szórakoztatás állt az élete középpontjában. Los Angeles utcáin adta elő mutatványait. Bár az orvosok a születésekor nem jósoltak neki hosszú életet, Schlitzie 1970-ben hunyt el, vagyis kereken hetven évet élt. Ez a kisfejűségben szenvedőknél nagyon magas életkornak számít.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Személye a halála után sem merült feledésbe, az American Horror Story nevű sikersorozatban róla mintázták Pepper karakterét, amit Naomi Grossman játszott el.

Csodájára jártak a szakállas nőnek: ritka betegsége tette híressé

Régen nagy szenzációnak számított, ha egy nőnek szakálla nőtt.

(Ajánlókép forrása: strange_planet / Instagram)

Ezt is szeretjük