Hány éves korig kell leszokni a cigiről? Ha erről lecsúszol, már visszafordíthatatlan károkat okoz

Egy tanulmányban több mint 550 ezer amerikai felnőtt egészségügyi adatait vizsgálták az 1997 és 2020 közötti időintervallumban. Az eredmény igen meglepő lett.

GettyImages-1192921883
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Dohányosokat vizsgáló, nagyszabású tanulmányt tettek közzé amerikai kutatók a napokban, írja az Index.

A tanulmányban több mint 550 ezer amerikai felnőtt egészségügyi adatait vizsgálták az 1997 és 2020 közötti időintervallumban. Az eredmény igen meglepő lett. 

Eddig az életkorig érdemes leszokni a cigiről

Az átfogó kutatáshoz az US National Health Interview Survey nevű, az amerikai lakosság egészségi állapotát nyomon követő felmérést és a National Death Indexet, az ország halálozási adatbázisát használták fel. 

A vizsgálat során a tudósok arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy azok a dohányzók, akik 35 éves koruk előtt leszoktak a cigiről, nagyon hasonló halálozási arányt mutattak (egy időszakon belül) az egyáltalán nem dohányzókkal.

Azoknak viszont, akik 35 éves koruk után is cigarettáztak, megnőtt a halálozási arányuk a nemdohányzókhoz képest, méghozzá az életkorral egyre növekvő mértékben, derül ki a cikkből.

GettyImages-1150374858
Fotó: LordHenriVoton / Getty Images Hungary

Azok közül, akik 35 és 44 éves koruk között szoktak le, 21 százalékkal, akik még később, 45 és 54 éves koruk között dobták el a cigarettát, 47 százalékkal többen haltak meg, mint a füstmentesen élő társaik, írják.

Ez persze nem azt jelenti, hogy 35 éves korig javasolt a dohányzás. A cigarettázás bizonyítottan káros minden életkorban, és minél hamarabb hagy fel valaki ezzel az egészségtelen szokással, annál jobban jár. A mostani kutatás azonban megmutatta, hogy melyik az az életkor, aminél érdemes végleg felhagyni a dohányzással. Ha valaki el akarja kerülni a visszafordíthatatlan egészségügyi károsodásokat, 35 év a legkésőbbi életkor a leszokáshoz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Úgy is lehet értelmezni a tanulmányt, hogy 35 éves korig - az adatok szerint - még nem feltétlenül jelentkeznek a szervezet károsodásának jelei, ezért nincs számottevő különbség a halálozási arányokban. De azok között, akik tovább füstölnek, szignifikánsan megnő a rákban, szív- és tüdőbetegségben elhunytak száma, figyelmeztet az Index.

Itt számolhatod ki, te pontosan mennyi káros anyagot bocsátasz ki egy évben: nem csak az egészséged miatt érdemes tudni

Városi fókusszal folytatódik a tavaly indított Dobjle100-at kampány.

Itt számolhatod ki, te pontosan mennyi káros anyagot bocsátasz ki egy évben: nem csak az egészséged miatt érdemes tudni

Városi fókusszal folytatódik a tavaly indított Dobjle100-at kampány.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük