A Fideszt annyira nem zavarja Bayer cigányozása
Csak Navracsics volt kemény
Selmeczi Gabriella és Kocsis Máté nem ítélte el határozottan.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bayer Zsolt szombaton egy véleménycikkben kirohanást intézett a cigányok ellen, és egy szigethalmi késelés kapcsán, amelyben két sportoló súlyosan megsérült, közölte: gyáva, undorító, kártékony állatok késeltek. Bayer hozzátette, szerinte a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre, a cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. A Fidesz-tag Bayer úgy zárta írását: állatok meg ne legyenek, ezt kell megoldani, de azonnal és bárhogyan!

Flashmob Bayer Zsolt ellen, fotó: MTI/Kovács Tamás

Az ellenzéki pártok szinte azonnal reagáltak Bayer szavaira, az LMP egyenesen arról beszélt, hogy az írás kimeríti a közösség elleni izgatás tényállását. Felháborodott az MSZP is, a DK közölte, tüntetést szervez. Megszólalt Bajnai Gordon volt miniszterelnök is, aki a jobb- és baloldali demokraták egységes kiállását sürgette.

Bajnai Orbánt kérdezné

A volt kormányfő felidézte, hogy a magyar politikai élet képviselői tavaly decemberben korábban nem látott egységet mutattak: a jobbikos Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalása miatt rendezett, nácizmus elleni tüntetésen rajta kívül Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is felszólalt.

- Ma ugyanerre az egységes kiállásra van szükség - írta Bajnai Gordon. A volt miniszterelnök felhívta arra is a figyelmet, hogy az újságíró Orbán Viktor miniszterelnök barátja és a Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa. Ezért szerinte a kormányfő nem maradhat néma ebben az esetben, amiképpen nem hagyhatja figyelmen kívül Bayer Zsolt uszítását a Fidesz sem.

Orbán nem szólalt meg

- A Fidesz adjon félreérthetetlen, szervezeti választ Bayer Zsolt cigánygyűlölő írására, valamint arra, hogy megtűri-e tagjai között azokat, akik ilyen és ehhez hasonló kirekesztő, gyűlöletkeltő ideológiákat képviselnek és terjesztenek Magyarországon - szólított fel a volt kormányfő, a jelek szerint hiába, Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis eddig nem szólalt meg. A kormány részéről egyedül Navracsics Tibor mondta el véleményét - de ő sem egy közlemény formájában, hanem egy kérdésre válaszolva az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Navracsics Tibor mélyen elítélte Bayer szavait, majd arra a kérdésre, hogy az újságírónak van-e helye a Fideszben, a miniszterelnök-helyettes azt válaszolta: úgy gondolja, olyan embernek nincs helye egy közösségben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja.

Selmeczi megérti

Nem volt ilyen szigorú Bayer Zsolttal a Fidesz. Az ügyben megszólalt Selmeczi Gabriella szóvivő és Kocsis Máté kommunikációs igazgató is, egyikük sem ítélte el mélyen az újságírót, ehelyett Selmeczi úgy fogalmazott: a közélet szereplőinek nem szabad indulatból nyilatkozniuk vagy írniuk. Selmeczi hozzátette, a Fidesz megérti bizonyos bűnügyekkel összefüggésben a társadalom indulatait - hiszen rövid időn belül például már a második sportolót késelték meg.

Selmeczi az MTI beszámolója szerint kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a társadalomnak megvan a joga, hogy véleményt formáljon egy újságíró cikkével kapcsolatban, azt azonban nem tartaná jónak, ha a Fidesz testületileg állást foglalna újságírók publicisztikáival kapcsolatban.

Arra a felvetésre, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában elítélte Bayer Zsolt szavait, Selmeczi Gabriella úgy reagált: Magyarországon szólás- és véleményszabadság van, Navracsics Tibor elmondta a véleményét.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Kocsis szerint bolhacirkusz

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója pedig egyenesen úgy fogalmazott, az újságíró felháborodását értik, a stílusát azonban nem. A fideszes politikus egyúttal bolhacirkusznak minősítette a baloldal viselkedését az ügyben.

Amint arra az Index felhívta a figyelmet, Bayer munkaadója, a Magyar Hírlap ennél is furcsábban reagált az ügyre. A lap kedden még azt ígérte, mostantól ügyelnek arra, hogy ne jelenjen meg náluk olyan írás, ami gyűlölködésnek adhat teret. Szerdára viszont átírták a közleményüket, amiben már inkább arra kérik olvasóikat, álljanak ki a lap, Bayer Zsolt és a kormány mellett.

Ezt is szeretjük