Ezt építették a tömegsír fölé: Marie Antoinette-et és férjét itt találták meg
Gyönyörködj a XVI. Lajos és hitvese tiszteletére emelt párizsi kápolna megkapó szépségében.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kései francia neoklasszicista építészet gyöngyszemét, a XVI. Lajos téren álló Engesztelő kápolnát lombos fák takarják el a forgalmas Boulevard Haussmann felől.

Chapelle Expiatoire

Marie Antoinette nyughelye

Az Expiatoire elnevezés vezeklést vagy bűnbánatot jelent. Pierre Fontaine építész XVI. Lajos és felesége, Marie Antoinette emlékművének tervezte az épületet 1816-ban.

A királyt és a királynét 1793-ban végezték ki, és egészen 1816-ig az abban az időben itt található temető tömegsírjában voltak elhantolva, a francia forradalom mintegy háromezer más áldozatával együtt.

A görög kereszt alaprajzú kápolna azt követően épült fel, hogy a királyi pár csontjait átszállították az észak-párizsi St. Denis királyi mauzóleumába.

A Világos előcsarnok rózsabokrok és sírkövek szegélyezte belső udvarra vezet, maga a kápolna pedig egy 12 fokos lépcsősoron közelíthető meg. 

Kupolája alatt a király és a királyné márványszobra áll: Lajos térdre ereszkedve egy angyalra támaszkodik, aki a menny felé kalauzolja őt, Marie Antoinette pedig - akinek a koronája legurult a földre - a vallást jelképező alak előtt térdepel.

Párizs legszomorúbb helye

A lenti kriptában egyszerű oltár jelzi azt a helyet, ahol a hagyomány szerint a király és a királyné maradványait megtalálták, majd exhumálták.

Klasszikus méltóságával és az egykori forradalmi tömegsír feletti elhelyezkedésével nem véletlenül érdemelte ki a Párizs legszomorúbb helye címet.

A kápolnát kétsornyi csúcstetős sír övezi annak a több száz, a Tuileirák palotáját védő svájci gárdistának az emlékére, akiket a forradalmi tömeg mészárolt le 1792-ben. A sírokon szereplő eredeti feliratokat az 1871-es kommün idején eltávolították, és azóta sem kerültek fel újra.

Időzz el egy kicsit a kápolna körülkerített udvarában, ahol tavasszal ugyanúgy nyílnak a rózsák, mint Marie Antoinette kertjében a versailles-i Petit Trianonban. 

Kamarakoncert

A kápolna egész évben látogatható. Tavasszal a kápolna körüli zöld növényzet kissé lágyítja az épület komor vonalait. Az épület Párizs VIII. kerületében áll, a legközelebbi metróállomás a St. Augustin.

A kápolnában egész évben rendeznek kamarakoncerteket. XVI. Lajost 1793. január 21-én végezték ki, lelkes royalisták minden évben misével emlékeznek meg erről a dátumról.

Kép: teaattrianon.blogspot.com.

Cikkünk az Életre szóló kalandok című könyv segítségével készült.

Akik felejthetetlen élményekre vágynak a világ távoli és
közeli, váratlan szegleteiben, akiket határtalan kíváncsiság hajt a különleges, az egzotikus, a szokatlan felé, akik
készen állnak arra, hogy elmeneküljenek a tömegből, elhagyják a képeslapokról ismert kliséket, a járt utat a járatlanért, azok nem egyszerű turisták, hanem utazók. Nekik szól az Életre szóló kalandok című könyv is.

Kiadja az Alexandra Kiadó
Ára 7900 forint. 
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük