Luxusbordély üzemelt a ma tisztes házban
A Maison Frida története
Régen pajzán dolgok folytak a mai művészház falai között az ötödik kerületben.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Több generációt és sok célt kiszolgált már Budapest 5. kerületének egyik Magyar utcai háza, amely még 1878-ban épült. Jelenleg fiatal művészeknek, művészeti dolgozóknak ad átmeneti otthont.

Az épület
Az egykori Maison Frida bejárata

Ezt megelőzően itt hozta létre Gobbi Hilda 1948-ban a Jászai Mari Színészházat, idős színészek lakhatásának megoldására. Ám nem volt mindig ilyen tiszta és erkölcsös az ügy, amit az épület támogatni hivatott: a ház egykor maga volt a Maison Frida, a főváros legnagyobb hírű bordélya.

Nyilvánosházak a városban

Az előző század elejéig legálisan működhettek Pesten a kuplerájok. Voltak is szép számmal, és ki-ki kedvére válogathatott köztük, mivel kínálat és ár-érték arány tekintetében igencsak széles volt a paletta.

Az ilyen céllal működő intézményeknek megvolt a maga körzete, és kerületenként egy-egy helyre csoportosultak. Terézvárosban a Király utca, a Mozsár utca, a Nagymező utca, az Ó utca és az Új utca volt a kétes hírű környék. Erzsébetváros úgymond romlott részei a Dohány utca, az Akácfa utca, a Dob utca és a Hársfa utca voltak.

A Belvárosban a Magyar utcán kívül a Képíró és a Bástya utca területe volt hírhedt. Itt, a Magyar utca 34. alatt üzemelt a buja vágyak háza, a Maison Frida. A legdrágább luxusbordélynak otthont adó házsor volt a legkülső, ami a pesti városfalhoz simult.

A Maison Frida

A pesti köznyelvben csak mezonfridaként emlegetett nyilvánosház a főváros legelitebb rétegének erotikus szórakozóhelye volt. Ám nemcsak a kéjelegni vágyó urak céljait szolgálta, szalonként is működött, és étkezési lehetőséget, valamint szállást is nyújtott. Emiatt még az akkori útikönyvekben is feltüntették.

A környéken az itt dolgozó lányok mászkáltak fel-alá, kihívó, a foglalkozásukra egyértelműen utaló ruházatban, és várták, hogy kiválassza őket a férfi, akinek később lesik majd a kívánságait. A nők nem voltak különösebben szépek vagy csinosak, de nem is ez volt a dolguk: a kisugárzásuk és választott szakmájukhoz való érzékük megfelelő volt.

1926 után

Mivel 1926-tól már nem engedélyezték a bordélyházak működését, a Maison Fridának át kellett állnia egy valamivel visszafogottabb tevékenységre. A továbbiakban garniszállóként üzemelt, amely az akkori értelmezés szerint leginkább a mai motelekhez hasonlítható, bár előbbinek nyílt szolgáltatása volt az erotikus célokra használt szobák kiadása.

Manapság a garniszálló már egészen mást jelent: átlagos szálloda, különleges vagy erkölcstelen szolgáltatás nélkül, amely abban különbözik a szokásos hotelektől, hogy az étkezések közül csak a reggelit biztosítja.

Képek: egykor.hu, Zőld Martzi.

Ezt is szeretjük