Miért baj, ha másnak is mesélsz a célodról? Nem gondoltál még rá, hogy miért érdekes

Szeretünk másoknak is beszélni a célokról, pedig épp ez akadályozhat meg az elérésben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Általában mindenkinek vannak céljai, amiket kitűz maga elé. Ezek visznek előre, ezek motiválnak, ezektől érezzük, tartunk valahová. Az emberek szeretnek beszélni a céljaikról. Egyesek csak közeli ismerősöknek, mások szélesebb körben is elterjesztik, mit tűztek ki maguk elé.

Bárhogyan és bárkinek beszél is azonban a céljairól az ember, jó eséllyel éppen azok elérését aknázza alá. Derek Sivers amerikai zeneipari vállalkozó, üzleti témájú könyvek szerzője e témában mondta el gondolatait a TED szórakoztató és oktatószínpadán. Amire rávilágít, sok be nem teljesült célt megmagyarázhat, és segíthet kivédeni a további kudarcokat. Az előadás a videón, a magyarra fordított szöveg alatta tekinthető meg.

Tartsd meg magadnak a céljaid!

Fordította: Martonosi Júlia

Kérek mindenkit, hogy gondoljatok a legnagyobb személyes célkitűzésetekre. De tényleg. Kaptok egy másodpercet. Át kell, hogy érezzétek, hogy megtanuljátok. Pár másodperc, gondoljatok a legnagyobb személyes célotokra, oké?

Képzeljétek el, hogy éppen most döntöttétek el, hogy megteszitek azt. Képzeljétek el, hogy elmondjátok valakinek, akivel ma találkoztok, hogy mit is akartok véghezvinni. Képzeljétek el, ahogyan gratulálnak, és azt, hogy mennyire felnéznek rád. Hát nem remek érzés hangosan kimondani? Úgy érzitek, hogy máris egy lépéssel közelebb vagytok, mintha máris a személyes részetekké válna?

Nos, rossz híreim vannak: be kellett volna fognotok a szátokat, mert az a jó érzés most hátráltatni fog benneteket a cselekvésben. Ismételt pszichológiai felmérések bizonyítják, hogy, ha másnak is elmondod a célodat, attól pont kevésbé fog megvalósulni.

Bármikor, amikor célt tűzöl ki magad elé, van pár lépés, pár teendő, amit meg kell tenned azért, hogy elérd azt. Ideális esetben nem lennél elégedett mindaddig, amíg valóban el nem végezted a munkát, de, ha elmondod valakinek a célod, és ő elismeri azt, azt hívják szociális valóságnak a pszichológusok szerint. És az elméd abba a trükkös érzésbe kerül, mintha már el is érted volna a célt. És ezután, mivel már megérezted azt az elégedettséget, kevésbé leszel motivált, hogy megtedd a valóban szükséges erőfeszítést. Ez tehát ellentmond a megszokott bölcsességnek, hogy osszuk meg a céljainkat barátainkkal, hogy miattuk ragaszkodjunk hozzá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nézzük hát a bizonyítékokat. 1926, Kurt Lewin, a szociálpszichológia atyja, mindezt helyettesítésnek nevezte. 1933, Wera Mahler rájött, hogy, amit mások is elismernek, azt az agyunk valóságosnak érzi. 1982, Peter Gollwitzer egy egész könyvet írt erről, és 2009-ben néhány új tesztet végzett, amit ki is adott.

Így hangzik: 163 ember négy különböző teszten. Mindenki leírta saját személyes célkitűzését, és felük el is árulta a cél iránti elkötelezettségét a teremben lévők előtt, felük pedig nem. Aztán mindenki kapott 45 percet a munkára, amit közvetlenül a cél eléréséhez használhattak fel, de tudták, hogy bármikor megállhatnak.

Na most, akik befogták a szájukat, azok végigdolgozták a 45 percet, átlagosan, aztán, mikor megkérdezték őket, azt mondták, úgy érezték, hogy még hosszú utat kell megtenniük, hogy elérjék a céljaikat. De azok, akik bejelentették a céljukat, mindössze átlagosan 33 perc után abbahagyták, és, miután megkérdezték őket, azt mondták, sokkal közelebb érzik magukat a célok eléréséhez.

Ha ez igaz, mit is tehetünk? Ellenállhatsz a kísértésnek, hogy eláruld a célod. Késleltetheted a megelégedettséget, amit a társas elismerés nyújt. És megértheted, hogy az elméd összetéveszti a beszédet a cselekvéssel. De, ha beszélned kell valamiről, teheted azt úgy, hogy ne nyújtson elégedettséget, mint például "Nagyon le szeretném futni ezt a maratont, szóval heti ötször kell edzenem, és rúgjátok szét a seggem, ha nem teszem, oké?"

Közönség, ha legközelebb alig bírjátok ki, hogy elmondjátok valakinek a célotokat, mit fogtok mondani? Pontosan. Remek munka.

Forrás: www.ted.com.

Ezt is szeretjük