Az amerikai történelem egyik legnagyobb átverése volt: tömegeket csaptak be a cardiffi óriással

A cardiffi óriásról tömegek hitték el, hogy valódi.

cardiff-orias
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1869-et írtak, amikor Cardiffban óriási szenzáció kapott szárnyra: kiástak egy 3,04 méteres, megkövesedett embert: a cardiffi óriást.

Ugyan a kiásott alak nem igazi ember volt, de a 19. század a kitalációk aranykora volt, így ekkor még senki sem sejtette, hogy ismét egy ilyenről van szó. Emberek ezrei fizetni is hajlandóak voltak, csak hogy láthassák, és miután a hírnek óriási népszerűsége volt, senki sem akarta feszegetni, egyáltalán igazi emberi maradványokról van-e szó.

A cardiffi óriás

1869. október 16-án két szökőkútásó munkás, Gideon Emmons és Henry Nichols egyméteres mélységben egy jókora kőlábra bukkantak. Kíváncsiak lettek, és tovább dolgoztak, hogy felszínre hozzák a teljes testet.

cardiffi-orias

A helyszín tulajdonosa, William Newell a helyszínre sietett, és különösebb gondolkodás nélkül, sebtében óriási felfedezésnek titulálta az esetet, ugyanis meglátta benne az üzleti lehetőséget. Sátrat emelt az óriás körül, és 25 centért engedte hozzá a kíváncsiskodókat, akik messze tájakról is hajlandóak voltak odautazni, csak hogy láthassák.

Az esetnek híre ment, és a testet cardiffi óriásként kezdték emlegetni. Noha a megkövült testnek tűnő valamit a merevsége miatt szobornak is vélhették volna, a holttestekre jellemző tartás megzavarta ezt a képet, és az emberek nemcsak csodálkozva, de kegyelettel is jártak az óriás körül: jellemzően mindenki suttogott. 

Kitaláció volt

Végül mégis kiderült, hogy a cardiffi óriás valójában egy kitaláció volt. A terület tulajdonosának egyik rokona, George Hull, egy megrögzött ateista készíttette kőből az 1860-as években, miután vitába keveredett egy metodista prédikátorral, aki ragaszkodott a Biblia szó szerinti értelmezéséhez. Még a Mózes első könyvének 6:4 versét illetően is, miszerint „óriások éltek a földön akkoriban”.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hull a vita után vásárolt egy jókora adag gipszet azzal a fedősztorival, hogy Abraham Lincolnról szeretne szobrot készíteni. Valójában egy német szobrászt kért fel az óriás megformálására. Erre Chicagóban került sor, majd a figurát visszaszállíttatta New Yorkba, ahol 1868 novemberében ásta el a helyszínen.

Newell, akit beavatott, egy esztendő múltán ásatta ki a szobrot, és pénzhez jutott a beszedett belépők révén. Hull pedig a kíváncsiskodó látogatók segítségével bebizonyíthatta a Biblia sorait szó szerint vevő prédikátor balgaságát, ahogyan az emberek hiszékenységét is a Szentírással szemben. Úgy gondolta, hogy ha valaki elhiszi, hogy vannak óriások, akkor a Bibliát is bután értelmezi.

orias-carfdiffban

A történet után több replika is készült a cardiffi óriásról, melyeket Amerika különböző pontjain állítottak ki, mondván, hogy náluk van az eredeti. Az eredeti 1947-ben került vissza New Yorkba, ahol ma is megtekinthető a Cooperstown Farmer's Museumban.

A legmagasabb ember

A világ legmagasabb embere, Robert Pershing Wadlow rövid életet élt, de örökre beírta magát az emberiség történetébe magasságával.

Ezt is szeretjük