Világraszóló siker! Az államtitkár szerint hazánkban helyreállt a közbiztonság

Szerinted sincs már bűnözés Magyarországon?

Az elmúlt évek intézkedései nyomán Magyarországon helyreállt a közbiztonság - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kontrát Károly szavait azonban a csalóka statisztikai adatok csak látszólag igazolják, és az emberek biztonságérzete sem biztos, hogy javult. Az elmúlt években volt olyan nap, hogy csak Borsodban két embert gyilkoltak meg, és akkor még a nagy nyilvánosságot kapott ügyeket nem említettük.

Trükkökkel javul a statisztika

Kontrát Károly az új hajdúnánási rendőrségi épület avatóján arról számolt be, hogy 2010 óta 3500 fővel növelte a kormány a rendőrök számát, emiatt az emberek sokkal inkább biztonságban érezhetik magukat az utcán, mint 2010 előtt.

A Legfőbb Ügyészség statisztikái szerint míg 2011-ben 451 371 büntettet regisztráltak, egy évvel később már 472 236-ot. Ráadásul ekkor 20 éves csúcsot döntött a megoldatlan esetek aránya, hiszen mindössze 42%-át sikerült az ügyeknek felgöngyölíteni. Ezután történt valami, és 2013-ban már 358 ezer regisztrált bűncselekménnyel büszkélkedett Pintér Sándor belügyminiszter évértékelőjekor, ami komoly mértékű csökkenés. De vajon mi történt?

A Hvg.hu Pintér szavai után kiszúrta, hogy a látványos eredmények alighanem a megváltozott módszereknek köszönhetőek, nem pedig a kevesebb bűncselekménynek. 2013 februárjában ugyanis megváltozott a gyakorlat, és egészen másként kezelnek egyes bűncselekménytípusokat.

Ha addig valaki ellopott öt pénztárcát, amivel magához vett öt darab személyes okiratot - igazolványt vagy lakcímkártyát, esetleg jogosítványt -, lopás mellett okirattal való visszaélés gyanújával öt eljárás indult ellene. 2013-tól azonban egy ilyen esetben már csak egynek számított, így drámaian visszaesett az ilyen jellegű cselekmények súlya a statisztikákban, holott számuk nem csökkent. Tehát valójában nem kevesebb bűncselekmény történt ezután, ahogy Pintér állítja, csak a statisztika számításának módja változott.

A lap szerint ez a változás legalább 81 ezer esettel kevesebbet eredményezett a statisztikában, tehát enélkül 439 ezer regisztrált bűnesetről beszélhetünk 2013-ban.

Gyilkosságok rázták meg a közvéleményt

Az utóbbi évek az azt megelőző időszakhoz hasonlóan bőven tartogattak kirívó eseteket is. Talán mindenki emlékszik még Szita Bence kegyetlen meggyilkolására. A 11 éves kisfiút 2012-ben a nevelőanyja által felbérelt két férfi ölte meg, a három vádlottat azóta elítélték.

Nem minden nagy nyilvánosságot kapott esetben zárult eredménnyel a nyomozás. 2013-ban Soroksáron gyilkoltak meg egy kocogó nőt. Az ügyben azóta a nő férjét is többször meghallgatták, csakúgy, mint egy lehetséges tanút, ám eredményt eddig nem tudott felmutatni a nyomozás.

Augusztus közepén egy siófoki vállalkozót gyilkoltak meg saját kertjében. A rablógyilkossággal három férfit gyanúsít a rendőrség. A nemrég közölt bűnözési térkép szerint Siófokon követik el a legtöbb bűncselekményt lakosságarányosan. A Balaton partján fekvő városban 78,5 bűncselekmény jut ezer főre.

2012 áprilisában egy nap leforgása alatt két gyilkosság is történt csak Borsodban. 2013 első három hónapjában csak Pécsen hat gyilkosságot regisztráltak. 2012 nyarán Bándy Katát ölték meg, mikor éjszaka hazafelé tartott, az ügy az egész közvéleményt megrázta. A baranyai város polgármesterének lányát 2013-ban támadta meg egy férfi, aki előbb megpróbálta megerőszakolni, majd súlyosan bántalmazta és kifosztotta a fiatal lányt a belvárosban.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük