4 oldalas szerződésben vett át 104 milliárd forint adósságot a kormány

A Budapest-szerződés rövid, de 104 milliárd forint adósságtól szabadítja meg a fővárost.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2013. március 8-án Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester aláírta a Budapest 21 elnevezésű szerződést a Városházán.

Megnéztük, pontosan mit tartalmaz az alig négyoldalas dokumentum, amelyről Tarlós azt nyilatkozta: egyszer és mindenkorra rendezi a kormány és a főváros kapcsolatát, és eloszlatja azt a legendát is, miszerint csak működtetnek, és nincsenek álmaik.

Elérhető álmok

- Vannak álmaink, és azok megvalósítása most elérhető közelségbe került - tette hozzá a főpolgármester.

A szerződés lényegi eleme a IV. pont, amelyből kiderül:

  • A főváros adósságainak 60%-át vállalja át az állam, ez 104 milliárd forintot jelent.
  • A kormány közreműködik a főváros Európai Beruházás Bankkal kötött hitelszerződéseinek felülvizsgálatában, és lehetőségeihez mérten garanciavállalással segíti a szerződéses kötelezettségek létrejöttét.
  • A kormány a főváros bevonásával készíti elő a Közép-Magyarországi Régió Regionális Fejlesztési Operatív Programját a 2014-2020 közötti időszakban, vállalja továbbá, hogy támogatja a fővárossal egyeztetett - Budapest közösségi közlekedésére és egyéb városfejlesztési terveire irányuló - projektlista megvalósulását.
  • A kormány közreműködik a fővárosi közösségi közlekedés 2013. évi újjászervezésében. 2013 májusáig lépéseket tesz a Budapesti Közlekedési Zrt. zavartalan működésének fenntartása érdekében.
  • 2013 augusztusáig rendezik a 4-es metró helyzetét.
  • A kormány együttműködik a fővárosi önkormányzattal a főváros Duna-menti területeinek egységes fejlesztésében és hasznosításában.

Tarlós István a megállapodást részletezve azt mondta: a kormány olyan támogatásokat vállal 2014-20 között a fővárosi fejlesztések vonatkozásában, olyan együttműködést ajánl a fővárosban megvalósuló állami beruházások vonatkozásában, ami a megegyezést operatív tartalommal és nemsokára kitapintható eredményekkel tölti meg.

- Hosszan és sokat dolgoztunk a megállapodáson, alaposan, hónapokig egyeztettük annak tartalmát. Alapvetően Tarlós Istvánnak köszönhető, hogy azt sikerült tető alá hozni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, aki köszönetet mondott a főpolgármesternek az együttműködésért, készségességéért.

Az MTI híréből az is kiderült, hogy a megállapodás azért is viseli a Budapest 21 címet, mert arról szól, hogy a főváros a 21. században is a világ egyik legversenyképesebb fővárosa legyen.

Orbán Viktor elmondta: a szerződést munkabizottság létrehozásával is megtámogatják, és folyamatos tájékoztatást fognak adni a budapesti fejlesztésekről egyenként kötött újabb megállapodásokról.

Ezt is szeretjük