Ócskavasnak hitték a Budapesten talált relikviát: 100 év után derült fény a valódi értékére

Száz év után vizsgálták meg újra a Budapesten talált relikviát, és kiderült hogy sokkal értékesebb, mint azt korábban gondolták.

GettyImages-1358543069
beauty and style
Top olvasott cikkek

A régészetben sohasem lehet tudni, mikor bukkan az ember igazi kincsre. Ahányszor felfedeznek egy műtárgyat, megfigyelések alapján határozzák meg az értékét, számít a megjelenése, az eredete, az anyaga és a stílusa is. 

Éppen ezért előfordul időnként, hogy hamis tárgyak sok-sok éven át sikeresen "valódinak" álcázzákat magukat, de egy esetben ennek épp az ellenkezője történt meg, ráadásul külön csavar, hogy egy Budapesten talált relikviáról van szó.

A Budapesten talált bronzkori kard

A chicagói Field Természettudományi Múzeum gyűjteményében közel száz éven át porosodott egy fémkard, amire egészen a közelmúltig puszta ócskavasként tekintettek, azt hitték, hogy hamisítvány. Modern technikai eszközökkel újra megvizsgálták a kérdéses tárgyat, és mindenki megdöbbenésére kiderült, hogy valójában háromezer éves.

A kardot még az 1930-as években találták a Dunában, Budapesten. Korabeli szakértők azt hitték, hogy ez csupán egy ősi kard másolata, ami ugyan jól kidolgozott, mégsem hiteles. A chicagói múzeumban az Európa első királyai című kiállítás előkészületei közben magyar régészek kérték a kard vizsgálatát. Ezt röntgenfluoreszcencia-detektornak nevezett eszköz segítségével meg is tették. 

Ez a gép röntgensugarakat bocsájt ki, amitől az adott tárgy atomjaiban lévő elektronok elkezdenek sugározni. Ennek a sugárzásnak a mérésével tudták a kutatók beazonosítani a fémkard anyagát. Kiderült, hogy bronz, réz és ón keveréke, ami egyveleg a megszólalásig hasonlít más bronzkori kardok összetételére - ellentétben a replikákkal. A fémek jellegzetes keveréke meglepte a kutatókat, mivel ezzel bizonyosságot nyert a kard eredetisége. 

- Általában ez a folyamat épp az ellenkezőjét bizonyítja be - mondta Bill Parkinson, a múzeum antropológiai kurátora a MyModernMet oldalán. - Amit eredetinek hittünk, arról derül ki, hogy hamisítvány.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fegyver a bronzkorból származik, az i. e. 3300 és i. e. 1000 közötti időből. Ugyan már nem lehet megállapítani, hogy a kard egykor egy királyhoz tartozott-e, de nagy valószínűséggel egy temetési rituálé közben vagy csatára való emlékezés gyanánt dobhatták a folyóba. Mindenesetre most a Field Múzeumban megtekinthető, mert kiállították az Európa első királyai című tárlaton. 

Itt egy másik hatalmas régészeti felfedezés Budapesten

Egy társasház építésénél találtak rá az őskori romokra.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük