Szomorú lelet a Titanicról: ezt ették és itták az úton - Senki sem tudta, hogy baj lesz

Különleges magyar vonatkozása is van.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarország sok dologról ismert, a tokaji aszú azonban kiemelkedik mind közül hírével, minőségével, történelmi múltjával.

Mondhatni, ez a leghíresebb hungarikum, melyet külföldön legalább akkora tisztelet övez, mint itthon: neve mindenhol érthető és sokat mondó, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján hangzik el. Tudták ezt már régen is.

Tokaji aszút ittak a Titanicon

Több mint 106 éve már, hogy az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó 2200 fős utazóközönségét és személyzetét örökre elnyelték a hullámok. 1912. április 14-én este még nem tudhatták, hogy alig több mint 700 emberen kívül utoljára ülnek vacsoraasztalhoz. Éppen ezért furcsa és szomorú olvasni a menüt. A leggazdagabb utasok az első osztály á la cart éttermében múlatták az időt, míg a többi milliomos az első osztály étkezőszalonjában várta sokfogásos vacsoráját.

A menüsorból kettőt sikerült rekonstruálni, melyek egyébként remekül reprezentálják az akkori évek klasszikus francia konyháját, a grand cuisine-t: a felkínált ételek ma is simán megállnák a helyüket, a borok és likőrök pedig az étkezések elengedhetetlen kísérőinek számítottak. A tokaji aszú természetesen az édes desszertborok között kapott helyet - Muscatel, Tokay, Sauternes.

Luxustermék régóta

A tokai aszú mindig is a luxust képviselte, mindenki tudja, hogy a Napkirály mondta róla, hogy a királyok bora, a borok királya, és ő aztán tudta, hogy mi az a flancolás. Dédunokája, XV. Lajos is a finom édes borral kedveskedett Madame Pompadournak, a királyi szeretőnek. 

Nagy Katalin egy egész regimentet állomásoztatott Tokajban, nehogy baja essék a cári udvarnak szánt palackoknak, és biztosan eljussanak a hedonista uralkodónőhöz.

Viktória királynő sem vetette meg az élvezeteket, bár az utókorban nem ez a kép él Európa nagymamájáról. Ferenc József viszont tudhatta róla, hogy szereti a finom italokat, ezért minden születésnapjára küldött 12 palackot a legjobb aszúból, hogy minden hónapra jusson egy palackkal a brit birodalom fejének.

Szerencsére ma már nem csak az uralkodók és a milliomosok itala a tokaji aszú, mondhatni bárki megkóstolhatja azt, amit egykor a világ leghíresebb uralkodói ittak.  

Exkluzív borok a legjobb árakon?

A diszkontban kapható borok célközönsége legalább olyan sokrétű, mint maga a borkínálat: azok is megtalálhatják számításaikat, akik érdeklődnek a minőségi borok iránt, vagy csak nyitottak egy-egy új fajta vagy termőterület megismerésére. Na és persze, ne feledkezzünk meg az árérzékenyekről sem, akik kedvelik az újdonságokat, de 2000 forintnál nem fizetnének többet egy palack borért. Ezenkívül van jó pár érvünk a diszkont borok mellett, így legközelebb már nyugodt szívvel leemelheted valamelyiket.

Ezt is szeretjük