Luxusbordély üzemelt a ma tisztes házban
A Maison Frida története
Régen pajzán dolgok folytak a mai művészház falai között az ötödik kerületben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több generációt és sok célt kiszolgált már Budapest 5. kerületének egyik Magyar utcai háza, amely még 1878-ban épült. Jelenleg fiatal művészeknek, művészeti dolgozóknak ad átmeneti otthont.

Az épület
Az egykori Maison Frida bejárata

Ezt megelőzően itt hozta létre Gobbi Hilda 1948-ban a Jászai Mari Színészházat, idős színészek lakhatásának megoldására. Ám nem volt mindig ilyen tiszta és erkölcsös az ügy, amit az épület támogatni hivatott: a ház egykor maga volt a Maison Frida, a főváros legnagyobb hírű bordélya.

Nyilvánosházak a városban

Az előző század elejéig legálisan működhettek Pesten a kuplerájok. Voltak is szép számmal, és ki-ki kedvére válogathatott köztük, mivel kínálat és ár-érték arány tekintetében igencsak széles volt a paletta.

Az ilyen céllal működő intézményeknek megvolt a maga körzete, és kerületenként egy-egy helyre csoportosultak. Terézvárosban a Király utca, a Mozsár utca, a Nagymező utca, az Ó utca és az Új utca volt a kétes hírű környék. Erzsébetváros úgymond romlott részei a Dohány utca, az Akácfa utca, a Dob utca és a Hársfa utca voltak.

A Belvárosban a Magyar utcán kívül a Képíró és a Bástya utca területe volt hírhedt. Itt, a Magyar utca 34. alatt üzemelt a buja vágyak háza, a Maison Frida. A legdrágább luxusbordélynak otthont adó házsor volt a legkülső, ami a pesti városfalhoz simult.

A Maison Frida

A pesti köznyelvben csak mezonfridaként emlegetett nyilvánosház a főváros legelitebb rétegének erotikus szórakozóhelye volt. Ám nemcsak a kéjelegni vágyó urak céljait szolgálta, szalonként is működött, és étkezési lehetőséget, valamint szállást is nyújtott. Emiatt még az akkori útikönyvekben is feltüntették.

A környéken az itt dolgozó lányok mászkáltak fel-alá, kihívó, a foglalkozásukra egyértelműen utaló ruházatban, és várták, hogy kiválassza őket a férfi, akinek később lesik majd a kívánságait. A nők nem voltak különösebben szépek vagy csinosak, de nem is ez volt a dolguk: a kisugárzásuk és választott szakmájukhoz való érzékük megfelelő volt.

1926 után

Mivel 1926-tól már nem engedélyezték a bordélyházak működését, a Maison Fridának át kellett állnia egy valamivel visszafogottabb tevékenységre. A továbbiakban garniszállóként üzemelt, amely az akkori értelmezés szerint leginkább a mai motelekhez hasonlítható, bár előbbinek nyílt szolgáltatása volt az erotikus célokra használt szobák kiadása.

Manapság a garniszálló már egészen mást jelent: átlagos szálloda, különleges vagy erkölcstelen szolgáltatás nélkül, amely abban különbözik a szokásos hotelektől, hogy az étkezések közül csak a reggelit biztosítja.

Képek: egykor.hu, Zőld Martzi.

Ezt is szeretjük