Hogyan verhetnek át észrevétlenül a boltban? A leggyakoribb trükkök
Érdemes szemfülesnek lenni a vásárlásnál, mert könnyen megtéveszthetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy gondolhatná az ember, hogy a gépesített üzletek elterjedésével már a múlté az az idő, amikor a pénztáros 200 forinttal többet számolt.

Most azonban megjelentek olyan trükkök, amikkel a modern rendszerhez alkalmazkodva szedhetnek rá vásárláskor. Ezekkel nem árt vigyáznod, és bár egész évben veszélyeztetett vagy, a legnagyobb rizikót az ünnepek időszaka jelenti. Íme, a három leggyakoribb.

Csalóka mérleg

Ma már a legtöbb helyen olyan mérlegeket használnak a zöldséges, illetve felvágottas pultoknál, amelyeknek mindkét oldalán megjelenik a szám, így a vásárló is láthatja, hogy mekkora súlyú árut helyezett az eladó a mérlegre.

Ezzel tényleg megkönnyítették a vevők helyzetét, mert nehezebb csalni a mennyiséggel, hiszen nem csak az látja, mennyit mutat a mérleg, aki a pult mögött áll.

Ám mivel a mérleg nagyobb része számos helyen még mindig rejtve maradt a vásárlók elől, egy bátrabb bolti alkalmazott más módszerrel is megtéveszthet, például kevesebb árut helyez a mérlegre, és ujjával lenyomja azt, hogy a vevő felé már a kívánt súlyt mutassa. Így azért a pénzért, amit a kért mennyiségű felvágottért vagy zöldáruért kifizetsz, valójában kevesebbet vihetsz haza.

Más esetekben is kihasználhatják, hogy nem látod, amit kapsz: az internetes vásárlás esetében. Nézd meg, melyek a leggyakoribb átverések!

Vonalkódok

Olyan helyeken találkozhatsz a vonalkódos csalással, ahol általában a nagybevásárlást végzik az emberek, és nem egy-egy árucikkért ugranak csak be. Előfordulhat, hogy áremeléskor átragasztják ugyan az érintett termék vonalkódját, de a feltüntetett árat nem cserélik le, így te még az előző árról tájékozódsz a vásárláskor.

Ez a módszer főként az előre csomagolt termékek esetében jellemző, és mivel a pénztárnál követhetetlen gyorsasággal húzzák le az árucikkeket, fel sem tűnik, hogy valójában többet fizetsz ki egy termékért. 

Akciók és hirdetések

A megtévesztő akciók és hirdetések bevetése az egyik legnépszerűbb és valószínűleg leghatásosabb módszer, amivel átverhetnek. Sokszor hatalmas betűkkel kiabálják a vevő arcába a sosem látott, gigászi árengedményeket, aki jóhiszeműen nem olvas tovább, így lemarad az apró betűs részről - amiből viszont kiderülhet, hogy nem is jár olyan jól.

Ez viszont még a jobbik eset, ahol legalább feltüntetik, hogy nem minden arany, ami fénylik. Rosszabbul járhatsz, ha bepakolod a kosárba az akciós árukat néhány más termék mellé, a pénztárnál viszont eredeti árat számolnak érte - amiért valószínűleg meg sem vetted volna. Érdemes tehát keresni egy kódolvasót, illetve ellenőrizni a blokkot, hogy kiszúrd a turpisságot.

Ezt is szeretjük