Az 5 legdurvább átverés a vásárlásnál

Karácsonykor különösen figyelj!

A karácsony átverések nélkül is sok kiadással jár. Ne hagyd, hogy kihasználják lankadó figyelmedet!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A munkaidő és az alvás közé bezsúfolt ajándékbeszerzést mindenki szeretné a lehető legrövidebb idő alatt maga mögött tudni.

A csomagok súlya és a tekintélyes bevásárlólista miatt a többség hajlamos nem észrevenni a pénztárcáját alaposan megkárosító ravaszságokat. Légy résen karácsonykor is, hogy a csalók helyett csak a szeretteidre kelljen költened!

Műszaki cikket a műszaki boltból!

A legtöbb hipermarket öles betűkkel hirdeti a katalógusaiban az akciós áron kapható műszaki cikkeket. A csábító ajánlatok rengeteg érdeklődőt csalogatnak az áruházakba, akik a nyomott áron kívül ritkán kapnak alapos tájékoztatást.

Vonzónak tűnhet például egy féláron hirdetett plazmatévé, de kevésbé hangzik jól, ha egy hozzáértő tudatja veled a rossz hírt: a termék típushibás, néhány hónapnál tovább biztosan nem bírja.

Ebből a példából is látszik, hogy az elektronikai termékek vásárlásakor elengedhetetlen a szakértelem, de ezzel sajnos a nagyobb áruházláncok eladói - tisztelet a kivételnek - nem minden esetben rendelkeznek.

Amennyiben kihagyhatatlan ajánlattal találkozol valamelyik hipermarketben, ne sajnáld az időt és az energiát arra, hogy a konkrét műszaki cikk paramétereiről egy műszaki áruház eladóját is kifaggasd.

Adni jó, de nem mindegy, kinek

Karácsonykor nem csak a bevásárláskor nyílik meg az emberek pénztárcája. Adakozni, jótékonykodni is gyakrabban szoktak az évnek ebben a szakaszában. Nincs ezzel semmi baj, egészen addig, amíg a nehéz sorsú embereknek szánt pénz vagy adomány biztosan jó helyre vándorol.

10 tökéletes ajándékötlet karácsonyra

Nézegess képeket!

Elolvasom

Sajnos karácsony előtt a leleményes csalók is munkába lendülnek, így, ha segíteni szeretnél, akkor azt minden esetben óvatosan, ellenőrzött körülmények között tedd! Az ajtódon kopogtató ismeretlen helyett tanácsosabb előre leinformált civil szervezeteknek vagy a környezetedben szegényes körülmények között tengődő családoknak, egyedül élő embereknek segítened.

Karácsonykor is vannak jogaid

Bár a karácsonyi rohanásban a kereskedők hajlamosak rá, te semmi esetre se feledkezz meg arról, hogy karácsony előtt vagy után pontosan ugyanolyan fogyasztói jogok illetnek meg, mint az év többi részében. Ha a termék, amit vásároltál, minőségileg kifogásolható, akkor a kereskedő jogszabályi kötelezettsége a termék javítása vagy cseréje.

Amennyiben a hibás portékát a jótállási, szavatossági időn belül visszaviszed, akkor a blokk ellenében a kereskedőnek muszáj felvennie egy jegyzőkönyvet a kifogásról, és nyilatkoznia kell arról, hogy miként rendezi a reklamációt. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell, hogy mikor javíttatja meg a terméket, vagy fizeti vissza a vételárat. Ne feledd, a jogszabályok alapján te választhatod meg, hogy az adott terméket meghibásodás esetén a vásárlás helyére vagy a szervizbe viszed vissza.

A termék javíttatásáról vagy cseréjéről minden esetben az üzlet köteles intézkedni, emellett a kereskedőnek törekednie kell arra, hogy 15 munkanapon belül kijavítsa vagy becserélje a hibás terméket. Ezek a jogok csak és kizárólag abban az esetben nem illetnek meg, ha a kereskedő vásárláskor felhívja a figyelmedet a termék hibájára, és tudatja veled, hogy a leértékelés oka az, hogy hibás a termék.

Átragasztott vonalkódok, nem látható árak és feliratok

A karácsonyi őrületben a hipermarketek polcain sincs olyan katonás rend, mint az év többi napján. A szenteste közeledtével egyre nagyobb a káosz a sorok között, így gyakran fel sem tűnik, ha nincs kitéve egy adott termék ára.

Ennél is durvább - de egyáltalán nem ismeretlen jelenség -, amikor akarva vagy akaratlanul rossz vonalkód kerül a megvásárolni kívánt árura. Ha a pénztárnál nem vagy elég szemfüles, akkor könnyen megeshet, hogy egy karácsonyi szalag helyett egy jóval borsosabb áron kínált terméket fizettetnek ki veled. Egy-egy ilyen eset után joggal érzik magukat átverve az emberek, de sajnos az is előfordulhat, hogy egy másik vásárló próbált meg ügyeskedni - és némi pénzt megspórolni - az átragasztgatott matricákkal.

A pénztárnál azért is érdemes résen lenni, mert volt már rá példa, hogy az akciós áron hirdetett terméknek következetesen az eredeti árát ütötték be a pénztárgépbe. Ne feledkezz meg arról sem, hogy minden esetben jogod van megtudni, hogy mit veszel le a polcról. Ha nincs magyar nyelvű leírás a csomagoláson, akkor az amellett, hogy szabálytalan, okot adhat a gyanakodásra.

Nem létező akció

Fogyasztóvédelmi szempontból mindenképpen aggályos, amikor a multik óriási akciókkal csalogatják magukhoz a vevőket, akik gyakran hoppon maradnak. Bizonyára veled is előfordult már, hogy csak a helyszínen derült ki, hogy a kedvezményes áron hirdetett termék még nem érkezett meg, vagy már elfogyott.

Életveszélyes karácsonyfaégők

Annak ellenére, hogy karácsonykor minden forint számít, az ünnepi bevásárlás közben fokozottan ügyelj arra, hogy milyen minőségű árut vásárolsz. Az idényjellegű ellenőrzések közben a fogyasztóvédők minden évben több száz terméket vonnak ki a forgalomból, tehát nem alaptalan azt feltételezni, hogy idén is találkozhatsz olyan áruval, ami veszélyes vagy egészségre káros.

Az sem ritka, hogy az előző évben betiltott termékek visszaszivárognak a polcokra. A legtöbb esetben a gyerekeknek szánt játékok, valamint a műszaki cikkek minősége kifogásolható. Különösen ügyelj a karácsonyfaégők vásárlásakor, hiszen a silány minőségű izzók évről évre számtalan balesetet okoznak. A piaci vagy vásári bóvli beszerzése pillanatnyilag jutányos megoldásnak tűnhet, de később drága árat fizethetsz a selejtes termékért.

Ezt is szeretjük