Ilyen jól néztek ki a bronzérmes magyar csapat ételei a Bocuse d'Or világdöntőjén: gyerekmenüt is készítettek
Gyönyörű fotók készültek a magyar csapat által főzött különleges ételekről. Ezek után garantáltan megnyalnád mind a tíz ujjad!
Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén, amelynek eredményét a rendezvény második napján, hétfő este hirdették ki a franciaországi Lyonban. Az idei döntő győztese Dánia.
Gyönyörű fotók készültek a magyar csapat által főzött különleges ételekről. Ezek után garantáltan megnyalnád mind a tíz ujjad!
Bocuse d'Or 2023
A legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyként számon tartott Bocuse d'Or világdöntőjét kétévente rendezik meg a névadó Paul Bocuse séf szülővárosában. Az idei világdöntőn vasárnap és hétfőn 24 nemzet csapata készíthette el fogásait.
A magyar Bocuse-csapat az európai válogatón elért második helyezéssel érkezett. A csapat élén Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje állt, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként. A coach feladatait Széll Tamás látta el, míg a csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.
A világdöntőt idén Dánia nyerte, második helyen Norvégia csapata végzett, az eddigi legerősebb szereplését jelentő bronzérmet pedig a magyar csapat vehette át.
A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat Norvégia kapta, a legjobb tál Svédország, a legjobb tányértéma pedig Franciaország csapatáé lett.
Első alkalommal adták át a társadalmi elkötelezettség díjat, amelyet a mexikói csapat nyert el, és szintén először volt a versenynek gyermekzsűrije, amely Japánnak ítélte különdíját.
A Bocuse d'Or lyoni döntőjén hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást.
Vásárolj Femina Klub bérletet!
Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől.
- Knapek Éva, aki a társfüggőségről és a mérgező kapcsolatokból való szabadulásról beszél. 2025.01.07.
- Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában. 2025.02.19.
- Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
További részletek: feminaklub.hu/
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A táltéma kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak.
Formabontónak bizonyult a tányértéma, a csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük, három fogást 15 személyre. A fogások mindegyikében szerepelnie kellett a töknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.
Idén rendhagyó módon egy gyerekzsűri is részt vett a versenyen. Őket azért hívták meg kóstolni és pontozni a versenyzőket, mert az idei verseny kiemelten fontos témája volt a gyermekétkeztetés.
A Mindmegette.hu összegyűjtötte a magyar csapat menüjét, amely így nézett ki:
Hideg sütőtökleves, sütőtökkel és petrezselyemmel töltött uborka, zabtejszínhab tormával és füstölt olajjal pácolt borsó:
Tükörtojás gombával, savanyúsággal, citromos kakukkfűvel és krémes tojássárgájával, mártás érlelt magyar sajttal, sütőtökkel és tökmagolajjal:
Vaníliás joghurtmousse sütőtökkel, almával, málnával töltve és sütőtökös piskóta, ropogós „föld” robbanó cukorkával, csokoládéval, mogyoró & citromos verbéna:
Ördöghal budapesti módra enyhén füstölt fésűkagylóval, sötét hínárral, citromos-túrós croutonnal. Kékkagyló-tortellini gulyásfűszerekkel:
Rózsa savanyított gyökérzöldségekből folyékony burgonyával, aromás fűszernövényekkel és érlelt sajttal:
Tokaji borzselé céklával, puha hagyma fekete borssal és kakukkfűvel ízesítve és ropogós jeruzsálemi articsóka:
Kékkagyló-tortellini gulyásfűszerekkel és szezonális zöldségekből készített raguval:
Angyalbögyörő és selyemsutty: tippelj, milyen népi ételek voltak ezek?
A mókás nevek valóban régi ételeket fednek. Tudod, miket?
Borítókép: Laurent Cipriani / MTI