3 módszer, amivel garantáltan meggazdagodhatsz!
A szakértők szerint a mai fiatalok igen alacsony nyugdíjra számíthatnak. Gondoskodj a jövődről!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyugdíjszámítás rendszere és a demográfiai adatok nem kecsegtetnek túl sok jóval a várható nyugdíjad összegével kapcsolatban.

A szakemberek szerint gyakorlatilag három lehetőség közül választhatsz, amikor hivatalosan is kiöregszel a munka világából: tovább dolgozol, feléled az addig összekuporgatott vagyonodat, vagy - egy kis odafigyeléssel - időben gondoskodsz a saját nyugdíjadról.

Most gondoskodj a jövődről!

A jelenlegi nyugdíjrendszer nem érdekelt abban, hogy időben - és kielégítő anyagi körülmények között - vonulj vissza a jól megérdemelt pihenésre. Jelenleg 11,5%-ot vonnak le a fizetésedből nyugdíjjárulék címszóval, abban az esetben, ha bejelentett munkahelyed van. Ennek nagyobb része a nagy közös kalapba, kisebb része a munkakezdéskor kötelezően megnyitott magánnyugdíjpénztárba kerül.

Van lehetőség arra is, hogy önkéntes pénztártag legyél. Ez nem azonos a magánnyugdíjpénztárral, és azt is fontos tudnod, hogy ebben az esetben az állam felé fizetett hányad az önkéntes pénztárba fizetett százalékos aránnyal csökken. A jövőre nézve az sem hangzik túl biztatóan, hogy a jelenlegi 65 éves nyugdíjkorhatár egyre kijjebb és kijjebb tolódik. Ráadásul csak akkor leszel jogosult a teljes járandóságra, ha minimum negyven éves igazolt járulékfizetéssel - nem munkaviszonnyal - rendelkezel. Érdemes hát már most gondoskodnod arról, hogy később legyen miből megélned.

Sok kicsi sokra megy: NYESZ

A talán már most is teljesíthetetlennek tetsző feltételeket elnézve kedvező megoldás lehet az úgynevezett nyugdíj-előtakarékossági számla, azaz a NYESZ. Ez a többség számára ismeretlen megtakarítási forma 2005 óta létezik, de a pénzintézetek nem szokták javasolni ügyfeleiknek, mert a bankok és a pénzügyi tanácsadók sem motiváltak abban, hogy erről a lehetőségről tájékoztassák az érdeklődőket.

Az állami, a magán- és az önkéntes nyugdíjpénztár mellett negyedik alternatívaként megjelenő lehetőséget akkor érdemes választanod, ha nem tudsz rendszeresen elkülöníteni egy bizonyos összeget például egy biztosítással kombinált befektetésre. NYESZ-számládat ugyanis már ötezer forinttal megnyithatod, és elég akkor betenned legközelebb pénzt, amikor anyagi helyzeted ezt lehetővé teszi. Nincsenek csekkek vagy felszólítások, a számla megszűnésével fenyegetőző banki dörgedelmek. További pozitívum, hogy te döntöd el, hová kerüljön a pénzed, ugyanis a pénzintézetek összes terméke, azaz a bankbetét, a befektetési alap - Budapesti Értéktőzsdén jegyzett részvényalapú - és befektetés között egyaránt válogathatsz.

Esély a meggazdagodásra: biztosítással kombinált befektetés

- Ha egy 25 év körüli fiatal havonta 13 ezer forint körüli összeget harminc éven keresztül minden hónapban be tud fizetni egy biztosítással kombinált befektetésbe, akkor szinte garantált, hogy a nyugdíjas évei jólétben és nyugodtan telnek - állítja Ardai Zoltán, pénzügyi tanácsadó. A piacon több száz ilyen termék van, de jellemzően ezt sem ajánlják a bankok, szemben a pénzügyi tanácsadókkal. Annak érdekében, hogy a folyamatos évenkénti megtakarításod elérje az optimális szintet, nélkülözhetetlen egy jó tanácsadó jelenléte.

Ennek oka, hogy egy ilyen bonyolult - biztosítással kombinált - konstrukció költségei nagyon különbözőek, ahogy abban sem lehetsz biztos, hogy a piaci folyamatok ismerete nélkül - önállóan - biztosan jó helyre fektetnéd a pénzed. Hosszútávon akár több millió forintos különbséget is eredményezhet, ha nem te, hanem egy képzett szakember menedzseli a befektetést.

A biztosítással kombinált konstrukciók további előnyös tulajdonsága, hogy a folyamatos befizetések mellett egy úgynevezett eseti számla is jár hozzá, mely arra szolgál, hogy a havi részleteken felül realizált megtakarításaidat is befektethesd. A jövőre nézve szintén lényeges szempont, hogy a futamidő végén adómentes összeg üti a markod, amit járulékos költségek nélkül kivehetsz.

Sok részvénnyel érdemes: magánnyugdíjpénztár

Tíz év tagság után a hozamok járulék-kifizetés nélkül, adómentesen kivehetőek az önkéntes nyugdíjpénztárakból, szemben a magánnyugdíj-pénztárral, ahol csak a nyugdíjra jogosultság évében számíthatsz a pénzedre. Ezen a területen is óriási a választék, konzervatív, közepes kockázatú vagy dinamikus portfóliók között egyaránt válogathatsz. Illetve kell is, hiszen a törvény értelmében a munkába állást megelőzően kötelező belépned egy magánnyugdíjpénztárba.

Az azonban, hogy tagja vagy egy ilyen pénztárnak, még nem garancia arra, hogy gondtalanul lógathatod a lábad a nyugdíjas éveid alatt. Annak érdekében, hogy - ha eljön az ideje - minél nagyobb nyereséget realizálj a pénz kivételekor, a szakemberek szerint érdemes olyan terméket választanod, ahol a lehető legnagyobb arányban részvényekbe fektetik a pénzed. Összehasonlító elemzésünk alapján e tekintetben az AXA Prémium magánnyugdíjpénztára tűnik a legkedvezőbbnek: itt a pénzed 55%-a részvényekben fekszik.

Ezt is szeretjük