Most ezért őrizd meg még gondosabban a blokkot: az ITM tippjei segítenek, hogy ne bukj a vásárláson
Az ITM szerint kis odafigyeléssel elkerülhetők az ünneprontó kellemetlenségek.

karacsonyi-vasarlas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha ajándékot veszel, a szokottnál is gondosabban érdemes megőrizni a számlát, nyugtát. A karácsonyi vásárokban célszerű feljegyezni a kereskedő adatait, hogy szükség esetén fel tudd venni vele a kapcsolatot. Az üzletek által önként vállalt visszavásárlás lehetőségét hasznos lehet akár a blokkra felíratni - javasolta szerdai közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium, röviden ITM.

Ha a karácsonyra kapott ajándék hibás, sérült, vagy nem működik, szavatossági, jótállási igények érvényesíthetők. A bolt köteles a terméket javíttatni, vagy ha nem javítható, ugyanolyan termékre kicserélni. Ha egyik sem megy, vissza kell fizetnie a vételárat. Az ingyenes vitarendezési fórumként működő békéltető testületek segíthetnek, ha a problémás ügyben nem sikerül dűlőre jutni a kereskedővel. Külföldről beszerzett termék esetén az Európai Fogyasztói Központ nyújthat szintén díjmentes támogatást - hívta fel a figyelmet az ITM.

Előfordul, hogy az ajándék minősége kifogástalan, ám szorít a cipő, már megvan a könyv, nem passzol a törölközők színe a fürdőszobába. Ha interneten vásároltál, az indoklás nélküli elállás lehetőségével élhetsz. A webshop az átvételtől számított 14 napon belül a hibátlan árucikket is köteles visszavenni. A fogyasztónak nem kell indokolnia, hogy miért küldi vissza a terméket. Egyre több online kereskedő vállal önkéntesen ennél hosszabb, akár 30 napos elállási időt. Fontos, hogy az elállási idő alapvetően a termék kipróbálására szolgál, amire a bolti vásárlással szemben az interneten böngészve nincs mód.

Az üzletben vásárolt termékek esetében visszavásárlásra jogszabályi előírás nem kötelezi a kereskedőt. A vevők elégedettsége érdekében azonban egyre több bolt, áruház biztosít üzletpolitikai okokból levásárlási vagy cserelehetőséget az év utolsó napjaiban, január elején. Célszerű erről előzetesen érdeklődni, tájékoztatást kérni, a vállalást fizetés után akár a blokkra is felíratni. A nyugtát, számlát a későbbi igények érvényesítése érdekében minden esetben meg kell őrizni - figyelmeztet az ITM.

A cikk az ajánló után folytatódik

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: az év végi időszak a kiskereskedelem mellett a fogyasztóvédelemben is főszezon. Az ünnepi ellenőrzések november végén megkezdődtek, és szilveszterig folytatódnak. Ha karácsonyi vásárban bukkanunk tetszetős ajándékra, jegyezzük meg, vagy okostelefonnal fotózzuk le a kereskedő adatait.

A hatósági szakemberek az adventi időszakban is folyamatosan járják az üzleteket, vásárokat. Az alkalmi árusítóhelyeken azt is nézik, hogy a vállalkozó neve, elérhetősége jól látható helyen fel van-e tüntetve. Bármilyen gond merülne fel, így biztosan tudod majd, hol kell kopogtatnunk a termék javítását, cseréjét, a vételár visszafizetését kérve - idézte az ITM közleménye a helyettes államtitkár szavait.

Fotók: Getty Images

A japánok így spórolnak pénzt

Karácsony előtt különösen fontos, hogy az ember minél több pénzt tudjon félretenni, hiszen a december a legtöbbek pénztárcáját megterheli. Ilyenkor nemcsak a fa alját kell megtölteni, hanem a vacsoraasztalt is. Próbáld ki a japánok módszerét, a kakeibót!

Ezt is szeretjük