Napokon belül szigoríthatják a bevándorlók ellenőrzését - Pénteken lépne életbe a szabály

Az osztrák határon szigorítanának.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Osztrák médiaértesülések szerint péntektől léphet életbe a szigorított ausztriai határellenőrzés, amely a Szlovéniából érkezőket fogja érinteni.

Azokat a menekülteket ellenőrzik majd az osztrák határon, akik a Karavankák-alagúton - Karawankentunnel - érkeznek az ausztriai Karintia tartományba - olvasható az oe24 elnevezésű osztrák hírportálon. A belügyminisztériumra hivatkozva azt is közölték, hogy az osztrák határrendészet segítségével az ellenőrzést már a határ szlovéniai oldalán elvégzik.

Ideiglenesen figyelmen kívül hagyják Schengent

A Szlovéniából érkező menekülteket jelenleg a karintiai szakaszhoz irányítják, és itt engedik be Ausztriába. A stájerországi Spielfeldbe január 6. óta nem érkeztek migránsok, de ennél az átkelőnél is szigorúbb lehet majd a beutazók ellenőrzése - olvasható a híroldalon. A Spielfeldnél épített határirányítási rendszer akár már a héten megkezdheti működését.

Werner Faymann osztrák kancellár egy vasárnapi lapinterjúban arról beszélt, hogy Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezi a schengeni megállapodást, minden bevándorlót ellenőriz a határon, és a gazdasági menekülteket elutasítja. A kancellár közlése szerint mostantól csak azok léphetnek be Ausztriába, akiknek Ausztriában menedékjoguk van, illetve akik Németországba akarnak továbbutazni.

A folytatás még kérdés

A tartományi vezetők és a kormány illetékesei szerdán tanácskoznak a szigorított menekültügyi intézkedésekről, valamint dönthetnek a menekültek befogadásának felső korlátjáról. Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter szerint konkrét intézkedéseket is hozhatnak a találkozón. Kurz hétfőn kijelentette: ha nincsen uniós megoldás, akkor nemzeti intézkedésre lesz szükség. Tavaly 90 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, idén 120 ezer kérelemmel számolnak. Az adatok szerint 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer, 2010-ben pedig 11 ezer menedékjogi igény érkezett be.

Orbán után megy Európa: ezeket a megoldásokat próbálják ki máshol!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Christoph Leitl, a gazdasági kamara elnöke azt szorgalmazta, hogy a menekültstátusszal rendelkezők egyéves önkéntes munkát végezzenek Ausztriában, ezáltal könnyebben megtanulhatnák a nyelvet, és elsajátíthatnák a társadalmi értékeket is. A néppárti politikus javaslata szerint ennek elutasítása esetén megtagadhatnák a menekülttől a szociális segély juttatását.

Úgy vélte, hogy Ausztria "példamutatóan helytállt" a menekültellátással kapcsolatos kötelezettségeiben, ezért az ország a menekültbefogadás számláját benyújthatná Brüsszelnek, amely ha másképp nem, pénzügyi eszközökkel kényszeríthetné szolidaritásra a tagországokat.

Mi lesz a német határon?

Angela Merkel német kancellárnak legkésőbb március végéig változtatnia kell a menekültválság megoldására irányuló politikáján - mondta Edmund Stoiber volt bajor kormányfő egy hétfői lapinterjúban, amelyben hangsúlyozta, hogy az egyetlen megoldás a német határ lezárása a menekültek előtt.

A bajor Keresztényszociális Unió - CSU - politikusa a Süddeutsche Zeitung című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a határok megnyitása a menekültek előtt "súlyos hiba" volt, és válságba taszította az Európai Uniót, mert Németország "kész tények elé állította" a többi tagállamot, és rájuk akarja kényszeríteni a menekültelosztási kvótát, holott ők nem akarják követni a német utat. Angela Merkel szerint Törökország segítségével biztosítani kell az uniós külső határt, és ott kell visszafordítani a határsértőket, de ennek a tervnek a megvalósítása nehéz, és nagyon hosszú ideig tart, ezért "B tervre" van szükség.

Ez csak a német határ biztosítása és a határátlépésre vonatkozó jogszabályok érvényesítése lehet. A jogszabályok szerint pedig aki Ausztria felől jön, nem léphet be, mert biztonságos országból érkezik - fejtette ki Edmund Stoiber.

A menekültválság európai probléma

Az európai országok azt mondják, a menekültválság "német probléma", mert a legtöbb menekült Németországba akar menni. Ezért "gondoskodni kell arról, hogy a menekültproblémát európai problémaként kezeljék". Ehhez "egyszerűen be kell jelenteni", hogy a német határon ismét érvényesek a német és az európai szabályok. Ez "lényegében" azt jelenti, hogy a határt teljes mértékben lezárják a menekültek előtt. Így "a többi európai nagyon gyorsan meglátja majd, hogy európai problémáról van szó" - mondta a volt bajor kormányfő.

Hozzátette, hogy Angela Merkelnek erről más a véleménye, úgy látja, a német határ lezárása veszélybe sodorná a schengeni övezetet és az EU-t. Szerinte viszont a határ lezárása révén "a többiek meglátják, hogy nem tudják egyszerűen továbbterelni a menekülteket" és "nagyon gyorsan" csillapodik majd a menekülthullám, mert a német határzár híre eljut a menekültek származási országába, az EU-ban pedig felerősödik a probléma közös megoldására irányuló nyomás.

Edmund Stoiber hangsúlyozta, hogy Németországnak szakítania kell különutas politikájával és meg kell szereznie szövetségesnek más országokat. Főleg a kisebb uniós tagországokhoz fűződő viszonyon kell változtatnia, Helmut Kohl volt kancellár politikájához visszatérve ismét "sokkal többet kell tárgyalni velük, és meg kell adni nekik azt az érzést, hogy egyenrangú partnerek".

Fotók: MTI/AP/Ronald Zak

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük