Az óraátállítást használják ki a betörők ősszel - A rendőrség figyelmeztet

Hasznos tanácsokat is adtak a megelőzésre vonatkozóan.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Hasznos tanácsokat is adtak a megelőzésre vonatkozóan.

2017. október 29-én kerül sor az őszi óraátállításra, ami azt jelenti, hogy számolni kell a korai sötétedéssel. Ez kedvező feltételeket biztosít a betörőknek, ezért a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy mindenki fogadja meg az alábbi bűnmegelőzési tanácsaikat.

Az ingatlan körüli kerítést tartsuk jó állapotban! A kerítés akkor nyújt védelmet, ha minimum 160 centiméter magas. Az udvari kaput zárjuk mindig, a kulcsot vegyük ki a zárból és tartsuk biztonságos helyen. Minden irányból legyen zárt az udvar. Ne hagyjuk, hogy bárki észrevétlenül elbújhasson kertünkben! Vágjuk vissza a sövényeket, bokrokat, fákat! A növényzet ne legyen magasabb 90 centiméternél, a fák lombja ne lógjon le 180 centiméter alá. Ha tehetjük, tartsunk házőrző ebet!

Segíthet a zárcsere

Az ingatlan nyílászárói legyenek jó állapotban. Minden kültéri ajtóra szereltessünk ötpontos zárszerkezetet, jó minőségű biztonsági zárat. Rendelkezzen az ajtó többféle zárral, biztonsági lánccal, nyitásjelzővel, kémlelővel. Az ingatlan ablakait lássuk el zárral, nyitásjelzővel, esetleg ráccsal. A nyílászárókat mindig zárjuk be, a kulcsokat tartsuk távol az ajtótól, ablaktól.

Lássuk el az ingatlant biztonsági berendezésekkel. Használjunk riasztót, időzített kapcsolós világítást, mozgásérzékelőt, biztonsági kamerát, udvari világítást. A berendezések működését ellenőrizzük gyakran, gondoskodjunk a rendszeres karbantartásról. A riasztó kültéri egységét, valamint az egyéb biztonsági eszközöket jól látható, de nehezen hozzáférhető helyre szereltessük. Az ingatlan bejáratánál helyezzünk el figyelmeztető jelzést!

Ha elmegyünk otthonról, vagy lefekszünk aludni, a biztonsági berendezéseket ne felejtsük el aktiválni. Gondoskodjunk a melléképület, garázs biztonságáról is. Lássuk el minőségi nyílászáróval és zárjuk is azokat. Gépkocsinkat zárjuk le akkor is, ha az udvaron, vagy a garázsban tároljuk. Ne hagyjunk értékeket a járműben!

Egyedi ismeretőjel az értékekre

Ne tartsunk otthonunkban nagyobb mennyiségű készpénzt. Értékeinket tároljuk megfelelően biztonságos helyen, például rögzített trezorban. Vezessünk listát értékeinkről, jelöljük meg azokat egyedi jelöléssel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Figyeljünk környezetünkre: ismerjük meg szomszédainkat, ápoljunk velük jó viszonyt. Egymás értékeit tartsuk szemmel! Gondoskodjunk arról, hogy postaláda mindennap ki legyen ürítve! Tartsunk kapcsolatot a helyi körzeti megbízottal, vagy a polgárőrség önkénteseivel. Ismerjük meg lakóhelyünk történéseit. Tájékozódjunk rendszeresen a bűnmegelőzés lehetőségeiről.

Aki gyanús személyeket lát, figyelje meg alkatukat, jellemző tulajdonságaikat, ruházatukat. Írja fel a járművük rendszámát, típusát, színét, és hívja a 112-es segélyhívót! Ha mégis betörnek az otthonunkba, azonnal tegyünk bejelentést a rendőrségre a 112-es segélyhívó számon, és a nyomok biztosítása érdekében a lakáson kívül várjuk meg a rendőrök kiérkezését.

Ezt is szeretjük