A Bermuda-háromszög legrejtélyesebb esete
A misztikus Bermuda-háromszög mindig is foglalkoztatta a kutatókat. Íme, a legrejtélyesebb eset tudományos magyarázata!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A híres Bermuda-háromszög az Atlanti-óceánon helyezkedik el, határai Bermuda, Puerto Rico és a floridai Miami.

A terület hosszú ideje áll a figyelem középpontjában - elsőként azután kezdték misztikus helyként emlegetni, miután öt harci repülőgép nyomtalanul elveszett a háromszögben.

De vajon valóban megfejthetetlen a Bermuda-háromszög legkülönösebb esetének rejtélye? Vajon az eltűnt hajók és repülők nem véletlen balesetek áldozatai voltak, ahogy esetleg az lehetett az első öt repülőgép is? A tudomány régóta vizsgálja a kérdést, és néhány magyarázatot is talált a misztikus esetre.

Az első titokzatos eltévedés

A Bermuda-háromszög akkor került először érdemben a figyelem középpontjába, amikor 1945. december 5-én 14 óra 10 perckor öt Avenger torpedóbombázóból álló légi kötelék szállt fel a floridai Fort Lauderdale tengerészeti légitámaszpontról egy rutin gyakorlórepülésre. A történet szerint tapasztalt pilóták titokzatos módon tévedtek el a tökéletesen tiszta időben, és egyre ijedtebben kértek rádión segítséget.

Az utolsó vétel a 19-es számú légi kötelékről 17 óra 4 perckor érkezett. Két óra múlva egy Martin Mariner mentőrepülőgépet indítottak el, mely a szóbeszéd szerint szintén nyom nélkül eltűnt. Az eltűnésre semmi magyarázatot nem találtak - kezdetben.

Hurrikánok szülőhelye

Mielőtt belemélyednénk a természetfeletti magyarázatokba, érdemes leszögezni néhány tényt a területtel kapcsolatban. Először is, a Bermuda-háromszög hatalmas, több mint egymillió négyzetkilométer, vagyis Ausztrália területének egyötöde - ahol igen nehéz bármilyen hajót vagy repülőt is megtalálni.
Ettől a hatalmas háromszögtől valamivel délre található továbbá azoknak az Atlanti-óceáni hurrikánoknak a szülőhelye, melyek az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidékét korbácsolják. A Bermuda-háromszögön áthaladó Golf-áramlat óriási energiájával igen szélsőséges időjárást képes előidézni: az erős viharok egyik pillanatról a másikra törnek ki, és ugyanilyen gyorsan szűnnek meg.

Figyelembe kell venni továbbá, hogy a tenger alatti táj meglehetősen változatos, a sekély part menti homokpadtól az Atlanti-óceán 9144 méteres legeslegmélyebb fenekéig. Ilyen körülmények között ugyancsak nehéz volna megtalálni a roncsokat.

Tudtad?
A londoni Lloyds biztosítási szakembereinek kutatásai szerint százalékos alapon nem vész el több hajó a Bermuda-háromszögben, mint bárhol másutt a világon.

Képzetlen pilóták egy másnapos hadnaggyal

A Bermuda-háromszögben tehát minden feltétel adott ahhoz, hogy az eltűnéseket misztikus esetekként könyveljék el. Csakhogy az öt gép eltűnése - ami jelentős mértékben megalapozta a területtel kapcsolatban a későbbiekben született legendákat - korántsem rejtélyes. Egyrészt a haditengerészet pilótái, akik azon a bizonyos 1945-ös októberi napon a gépeket vezették, egyáltalán nem voltak tapasztaltak. Mindannyian kiképzés alatt álltak, kivéve a parancsnokot, Charles Taylor hadnagyot, aki viszont a jelentések szerint másnapos volt.

Az idő nem volt tiszta, hirtelen erős vihar támadt, melyben az Avanger torpedóbombázók egyszerűen elvesztek. Miután pedig kifogyott az üzemanyaguk, sötétedés után a nyílt óceánon elsüllyedtek.

A repülőgépeket nem véletlenül hívták Vasmadaraknak: több mint hat tonnát nyomtak üresen, így nem volt nehéz gyorsan az óceán mélyére süllyedniük.

A mentőrepülő nem veszett el

A Martin Mariner mentőrepülőgép, melyet az Avangerekért küldtek, a szóbeszéddel ellentétben azonban nem veszett el nyom nélkül. Ezek a mentőrepülőgépek gyakorlatilag repülő üzemanyagtartályok voltak, mert teljes 24 órát kellett a levegőben maradniuk. A baleset előtt már olyan hírek szállingóztak róla, hogy a benzingőz beszivárog a pilótafülkébe. Szemtanúk látták is a Marinert, amikor nem sokkal a felszállás után felrobbant és kettétört, sőt, a roncsait is látták a viharos tengeren úszni.

Csak a fantázia szüleménye

A katasztrófák egzotikus magyarázatát élénk fantáziájú írók terjesztették. A Bermuda-háromszög terjedő rejtélye című cikkében 1964-ben Vincent H. Gaddis a 19-es légi kötelék eltűnését természetfeletti hatalmak jelenlétének tulajdonította.

Az igazi legenda mégis akkor vette kezdetét, amikor 1974-ben Charles Berlitz kiadta A Bermuda-háromszög című bestsellerét, mely rengeteg szenzációra éhes olvasót elégített ki - és tovább táplálta az alaptalan legendákat a Bermuda-háromszöggel kapcsolatban.Cikkünk megírásában Dr. Karl Kruszelnicki Legendás tévhitek című könyve segített.
Ezt is szeretjük