Újraszámolták: ennyi az esélye, hogy az 518 méter széles Bennu aszteroida a Földbe csapódjon
A NASA kutatói az Osiris-Rex űrmisszióján gyűjtött adatok elemzésével állapították meg a számokat.

bennu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elenyésző az esélye, hogy a Bennu aszteroida a Földnek ütközzön - állapították meg az amerikai űrkutatási hivatal - NASA - kutatói az Osiris-Rex űrmisszióján gyűjtött adatok elemzésével.

Az Osiris-Rex több mint két évet töltött a Bennu körül, tanulmányozta, és mintát is vett a nagy darab űrkőzetből, hogy jobban megismerje jövőbeli pályáját a Naprendszer belső vidékén. Azt találták, igen kicsi az esélye, hogy az 518 méter széles aszteroida eltalálja a Földet.

bennu-aszteroida

Mostantól 2300-ig 0,06 százalék, vagyis 1 az 1750-hez az esélye az ütközésnek, 2135-ig pedig kizárható, hogy találkozik a Bennu és a Föld. Ennek az évnek a szeptemberében az aszteroida közelebb jön bolygónkhoz, mint a Hold. A NASA földközeli objektumokat kutató intézete - Cneos - szerdán tanulmányt jelentetett meg a Bennu jövőbeli pályájáról az Icarus tudományos lapban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Davide Farnoccchia, a szerzők egyike elmondta, hogy a kutatók továbbra is figyelemmel kísérik az objektum mozgását, bár aggodalomra nincs ok. 2182 szeptemberében kicsit emelkedik az esélye a becsapódásnak, de csak 0,4 százalékra, vagyis 99,96 százalék a valószínűsége, hogy a Föld abban az évben is megússza a találkozást.

Fotók: NASA

Képeken 9 elképesztő méretű meteor, ami a Földbe csapódott

Többtonnás meteorok csapódtak a Földbe az évezredek alatt, amik között vannak igazi óriások is. A legnagyobbat elszállítani sem tudták.

Ezt is szeretjük