Apjával együtt vakították meg, majd a felesége vette át az uralmat - Nem volt egyszerű II. Béla magyar király élete

Családi viszályok és rettegés övezte a király életét.

GettyImages-1245452585

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Álmos herceg fiának rengeteg rossz élményben volt része gyermekkorában. Bélát kolostorba zárták, megvakították, majd bujkálnia kellett unokatestvére elől.

Szörnyű élete fiatalon, mindössze 33 év után ért véget.

Nem volt egyszerű II. Béla magyar király élete

Könyves Kálmán 1095-ös trónfoglalását követően testvére, Álmos lázadásokat szított a hatalom átvételéért. A testvérharc odáig fajult, hogy az uralkodó 1113-ban öccsét és annak ötéves fiát, Bélát is kolostorba záratta. 

Cegamiento del principe almos y béla

Kálmán később arra utasította az egyik emberét, hogy gyermekével együtt vakítsa meg és kasztrálja testvérét. Ám a Képes krónika szerint a szolgáló félt Istentől és a királyi nem kihalásától, ezért egy kutyakölyök heréit vitte a király elé. A trón még távolabb került Álmostól, mikor testvérének fia született: II. Istvánt 1116-ban koronázták magyar királlyá, ám 1125-re Álmos újabb akcióba lépett. Ekkorra a királyt súlyos belpolitikai kudarcok érték, valamint hadjáratai sikertelensége miatt tekintélyéből is jócskán vesztett. 

Bela II KK2

Amikor II. István fülébe jutott a szervezkedés, Álmosnak Bizáncba kellett menekülnie, fiát azonban a királyságban hagyta, ahol hívei hosszú időn keresztül sikeresen bújtatták. Béla apja halála után egy időre a király kegyeltje lett, II. István ugyanis örökös nélkül nagyon megörült unokatestvérének. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A mára csak vak királynak emlegetett II. Béla fejére 1131. április végén, Székesfehérváron került korona. Uralkodása alatt sikeres külpolitikát folytatott, és számos csatát nyert, valamint az egyház támogatását is élvezte. Testi fogyatékossága ellenére felvirágoztatta az országot, ám élete nagyon fiatalon, mindössze 33 évesen ért véget 1141. február 13-án.

Olvass tovább! Tényleg igazságos volt Mátyás király? Így viselkedett valójában a magyar népmesékből is ismert uralkodó

Hunyadi Mátyás (1443-1490), vagy ahogy ismertté vált, Mátyás király nagy falat a történészek számára, mivel annyi sztereotípia, mese és monda él az emberek fejében róla, hogy megnehezíti valós személyiségének megrajzolását.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia)

Ezt is szeretjük