Ezért árulták el a békemenetesek, honnan a pénz

Ha Bajnaiék nem lépnek, maradt volna a hallgatás, nem akarták nyilvánosságra hozni a listát.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Békemenetről és a Gyurcsány-Bajnai plakátokról elhíresült Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány - CÖKA - a héten nyilvánosságra hozta, hogy 2012-ben kik támogatták.

A lista nem okozott meglepetést, hiszen tulajdonképpen egy nagy adományozójuk volt, mégpedig a Fidesz házi alapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány, amely a bevételek 90%-át szolgáltatta. Az alapítványhoz összesen 46,5 millió forint folyt be tavaly, melyből 40 milliót jegyez a Fidesz-alapítvány.

A CÖKA az adatok nyilvánosságra hozatalát a Haza és Haladás Egyesület irányukba megnyilvánuló információéhségével indokolta, és valóban: nagyon úgy tűnik, hogy ha Bajnaiék nem lépnek, akkor ma sem tudnánk, kik pénzelik az alapítványt.

Sokáig titkolóztak

Az atlatszo.hu című oknyomozó portál március elején cikkezett arról, hogy Bajnaiék és a békemenetesek egyaránt titkolják támogatóik listáját. A lap hiába kérte levélben mindkét alapítványtól, hogy tegyék megismerhetővé a gazdálkodásukra vonatkozó adatokat, a kérés süket fülekre talált.

Bajnaiék a levélre nem válaszoltak, a CÖKA vezetője pedig a lap első megkeresésére egyáltalán nem reagált, a másodikra pedig kerekperec megtagadta a vonatkozó dokumentumokba való betekintést.

Aztán egy hónap múlva jelentkezett a CÖKA, hogy a lap egyik újságírója részt vehet azon a kuratóriumi ülésen, amelynek tárgya a 2012-es közhasznúsági jelentés és az alapítvány 2012-es gazdasági mérlegének az elfogadása. Ez viszont közel sem egyenlő azzal, hogy a listát nyilvánosságra hozzák.

Lépéskényszer

A CÖKA válasza, ami egyfajta előrelépésnek volt tekinthető, és ennek megfelelően így is interpretálták, április 17-én került nyilvánosságra. Ezután kapcsolt turbófokozatra a Bajnai-féle alapítvány, és másnap már közölte is a támogatóik névsorát, illetve az összeget, amik tőlük kaptak.

A békemenetesek viszont elég hosszú ideig ezután sem léptek, sőt, majdnem két hét telt el, míg ők is nyilvánosságra hozták a sokszor kért listát, feltehetően azért, hogy behozzák az egyre kínosabbá váló lemaradást.

Magyar miniszterelnökök a rendszerváltás óta

Nézegess képeket!

Elolvasom

A lista viszont még így is hagyott súlyos kérdéseket maga után, mivel nem derült ki belőle például az, hogy miből finanszírozták a Bajnai-Gyurcsány plakátkampányt, ami Bajnaiék szerint akár százmilliós költséget is vonhatott maga után.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az alapítvány erre reagálva azt közölte: az ismeretterjesztéssel kapcsolatos költségek a fizetési határidők figyelembevételével a 2013-as számviteli beszámoló részét képezik, amit az alapítvány a törvényi határidő betartásával a megfelelő időben közzétesz, a személyiséghez fűződő jogok védelmét tiszteletben tartva. Hogy ez pontosan mikor lesz, azt nem árulta el a CÖKA.

Ezt is szeretjük