Beigazolódott Orbán Viktor jóslata
Íme, a friss foglalkoztatottsági adatok
Többen dolgoznak itthon, főként a férfiaknak sikerült elhelyezkedni az elmúlt időben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor közel két héttel ezelőtt kijelentette, kifejezetten biztatóak a foglalkoztatásról közölt magyarországi adatok, hiszen ma 18-20 ezerrel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt. 

A miniszterelnök által hivatkozott statisztika viszont akkor mást mutatott, a foglalkoztatottak száma nem 18 ezerrel, hanem csak 13 ezer fővel nőtt az akkori adatok szerint.

Más a helyzet a hétfőn közölt adatokkal, amelyekből már egyértelműen kivehető a növekedés. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2011. február-áprilisban a foglalkoztatottak száma 0,7%-kal - 26 ezer fővel - nőtt az előző év azonos időszakához mérten, a munkanélküliek száma pedig 3,1%-kal - 15 ezer fővel - csökkent.

A munkanélküliségi ráta a vizsgált időszakban 11,4%-os volt, ami viszont még mindig kiemelkedően magas érték.

Főleg férfiak helyezkedtek el

A nőket 1 millió 722 ezer fős, 50,1%-os foglalkoztatottság jellemezte. A férfiak foglalkoztatottsága 31 ezer fővel, 0,5 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a nők foglalkoztatási mutatói lényegében nem változtak.

A munkanélküliek 15,4%-a a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki, az erre a korcsoportra számított 25,9%-os munkanélküliségi ráta 1,7 százalékponttal volt alacsonyabb, mint 2010 azonos időszakában.

A 25–54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája - 0,5 százalékponttal - 10,6%-ra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

18,5 hónap az átlagos álláskeresési idő

A munkanélküliek 49,9%-a egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,5 hónap, 1,6 hónappal hosszabb az egy évvel korábbinál.

Ezt is szeretjük