Duplázd meg a vagyonod!
A legjobb befektetési tippek 2009-re
Kincstárjegyet vagy részvényt érdemes venni, esetleg pénzbetétet? Vagyont érő tippek a szakértőktől.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az esztendő első napjai az újévi fogadalmak jegyében telnek, sokan elhatározzák például, hogy takarékosabbak lesznek. Hogy mindez hogyan lehetséges?

Azt már tudjuk, hogy a bankbetétekért az állam fejenként és bankonként 13 millió forint erejéig kezeskedik. De vajon van-e okod aggódni, ha részvényekkel rendelkezel? Mibe merj most befektetni?

Részvényt most inkább ne!

Ha az internetes böngésző keresőjébe beírod az ingyenes befektetési tanácsok kifejezést, gyorsan felbukkan a Buda-Cash Brókerház neve. Mint kiderült, a cég nagyszámú alkalmazottja szívesen ad akár naponta ingyenes telefonos tanácsokat a náluk pénzt elhelyezőknek, akiknek csakis akkor kell viszonylag alacsony adás-vételi jutalékot fizetniük, amikor tényleges pénzügyi utasításokat adnak.

A cég brókerház, nem hitelez, nem kockáztat kereskedelmi bank módjára. Bácsi Sándor, a társaság kereskedelmi igazgatója szerint az, akinek jelenleg van részvénye, most nagy valószínűséggel veszteséges. Korábban az ilyen eseteket annyival intézték el, hogy hosszú távra kell spekulálni, mert alapvető piaci tapasztalat, hogy egy részvény biztonsággal átlagosan hét év alatt termel több hasznot, mint egy bankbetét. A brókerházban ezt rossz hozzáállásnak tartják, mert az ügyfelek befektetési kockázata megfelelő befektetési stratégiával csökkenthető.

Érdekes!
A Magyar Telecom például 2000-ben 2650 forintos részvényárfolyamon is állt, míg idén november végén 550-600 forintos ársávban mozgott, holott a tőkeerős, piacvezető, német tulajdonos nem változott, és a magyar cég sincs borulékony helyzetben. Tudatos kockázatkezeléssel egy ügyfél ekkora leértékelődést nem a saját bőrén tapasztal meg. A brókerek ügyfeleiknek ugyanis őszintén megmondják, hogy nem lehet jósolni, ám a trendek felismerésével tudnak segíteni a döntés meghozatalában.

Mindig mérlegelni kell

A pénzügyi szakember szerint részvényesként mérlegelned kell, hogy mennyit akarsz nyerni, és ami még fontosabb: mennyit vagy hajlandó veszíteni.

Emellett tudnod kell kezelni a részvényekkel kapcsolatos saját, illetve a piaci kockázatokat. Amennyiben például 3500 forintos áron veszel OTP-részvényt összesen egymillió forint értékben, akkor árfolyameséskor mennyit leszel képes elviselni? 10%-os, 20%-os, netán sokkal nagyobb értékvesztést?
Ugyanennél a részvénypéldánál maradva: két hónapon belül felére esett az OTP-papírok árfolyama. Az online és az írott sajtó, a tévé, a rádióműsorok, sőt, még a politikusok is azt harsogják, hogy most érdemes OTP-t venni, mert az csupán az ellene intézett támadás miatt lett nyomott értékű, és a pillanatnyi szintnél sokat többet ér. Igen ám, de a Raiffeisen- és az Erste-részvények hozzávetőleg ugyanannyira gyöngültek, mint az OTP - holott senki sem állította, hogy e két külföldi bankot is megtámadták volna tőzsdei spekulánsok.

Az eladás időpontja kulcskérdés

A második eldöntendő kérdés az, hogy a részvényt mikor add el, mekkora nyereséggel lennél elégedett. Itt kell a profi szakemberre támaszkodni, aki az aktuális piaci helyzetről és a részvény árfolyammozgásáról folyamatosan tájékoztat, így könnyebben követheted időben a változásokat, és a döntéseid is eredményesek lehetnek.
Ha érdekel a részvénypiac, keress fel egy értékpapír-kereskedőt, és kérdezz tőle, mert csak így értheted meg, hogy mit is jelent - akár kisebb összeget is - részvénybe fektetni.

Nagyobb hozamért irány a tőkepiac!
Való igaz, hogy a többség a bankbetéthez szokott hozzá, és azt tartja a legjobbnak, ám a legtöbben szeretnének a hivatalos kamatnál többet is kapni. Ezért a bróker azokkal ért egyet, akik megtakarításuk egy részét - szakemberek segítségével - tőkepiacra viszik. Így nem vállalnak túlzott kockázatot, mégis nagyobb hozamból részesedhetnek.

A megbízható kincstárjegy

Fogyasztói befektetésre legbiztosabbként mégis a kincstárjegyet ajánlja Dr. Pintér György, az Indra Biztosítottak és Pénzintézeti Ügyfelek Országos Érdekvédő Egyesületének elnöke. A kincstárjegyek is jónak számítanak a maguk 11-12%-ával, emellett ezek biztos és likvid, azaz bármikor pénzzé tehető befektetések. Jobbak, mint az akár valamivel magasabb kamatozású bankbetétek, mert egy három hónapos, kedvező kamatperiódus végén nem mindenki figyel fel rá, ha a banki kamat hirtelen csökken, tehát gyorsan más konstrukciót kellene választani.
Akad egyébként olyan banki konstrukció is, amely nem a csúcskamatot fizeti, de nem is jelentéktelen tizedszázalékokat, ugyanakkor a pénzhez bármikor hozzá lehet nyúlni kamatveszteség nélkül.

A legbiztosabb a pénzbetét

A pénzbetétet tartja most a legbiztosabb befektetésnek Dr. Dietz Gusztávné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület vezető pénzügyi szakértője. Mint mondja, van már háromnegyed, sőt egész éves, 13%-ot jövedelmező betét is. Az ilyen betétek kamata csökkenni is fog, a nemzetgazdaság szükséglete miatt bizonyosan és észrevehetően az infláció fölötti jövedelmezősége lesz. Minden más bizonytalan - fejtegeti a szakértő, legyen szó bármilyen részvényről, kötvényről, akár hazai, akár külföldi, kiszámíthatatlanul ingadozhat az értéke.

Nyugdíjalapok, biztosítók

Ami a nyugdíjalapokat és a biztosítókat illeti: az ilyen cégek jellemzően növelni akarják saját nyereségüket. Például a tíz évre kötött, befektetéssel kombinált életbiztosítás üzleti szempontból nem túl rentábilis, hiszen a fogyasztó 1,2 millió forintos befizetésére végül 1,35 milliót fizet. Ez a hozam szempontjából nem tud konkurálni más konstrukciókkal - ami persze nem cáfolja a személyes biztonságra törekvés, az életbiztosítás értelmét.

A lakástakarékok hosszútávon jók, azonban az állam, illetve a törvénykezés ezek előnyeit - éppúgy, mint az életbiztosítások kedvezményeit - már kezdi nyirbálni.

2009. január 8-tól kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!
Ha nincs kitéve, kérd az újságárustól!

A tartalomból:
  • Hogyan lesz 152 900 helyett 114 675 forint a nyugdíj? - Egy helyzet, amelyben mindenki mossa kezeit
  • Az őssejtkapszula színe és fonákja
  • Egy teszt, sok meglepetés - gőzölős vasalók vizsgáztak
  • Étterem-mustra - hol terem a jó étterem?
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük