Ítéletidő tombol az Egyesült Államokban: még a Niagara is befagyott
Az elképesztő sarkvidéki hidegnek már halálos áldozatai is vannak.

niagara
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Niagara-vízesés minden évszakban a világ legnépszerűbb turisztikai helyszínei közé tartozik, de hideg teleken még a szokásosnál is különlegesebb kép tárul azok elé, akik ide látogatnak. A téli viharok miatt a napokban teljesen befagytak a vízesés egyes részei, az amerikai-kanadai határvidéken -20 °C-nál is hidegebb az idő, de a keleti partvidéken általában is -5 °C és -20 °C közötti a hőmérséklet. 

Több mint 74 millió embert érintenek a viharriadók. Északkeleten megállíthatatlanok a hóviharok, ahol nem hó, ott ónos eső hullik. Felfagyott, jeges utak, áramkimaradások és a gázszolgáltatás fennakadásai nehezítik a mindennapokat több mint 15 államban, de a Niagaránál most is sok a turista: nézd meg, milyen lenyűgöző fotókat készítettek!

A meteorológusok előrejelzései szerint a sarkvidéki hideg egész héten kitart, és további havazásra is számítani lehet, így, akit nem riasztanak el a zord körülmények, a napokban még biztosan gyönyörködhet a ritka látványban.

Bár a természeti jelenség gyönyörű, a középnyugaton és a keleti partvidéken dúló téli viharoknak tragikus következményei is vannak. A rossz időjárás eddig nyolc ember életét követelte: Wisconsin, Missouri és Connecticut államban autóbalesetben vagy hólapátolás közben vesztek oda. Egy 12 éves kislányt Illinois államban hózuhatag temetett maga alá.

Több keleti parti államban szerdáig viharriadó van érvényben, Massachusetts-ben a hatóságok kifejezetten arra kérték az embereket, hogy ne sokáig tartózkodjanak a szabadban, a háziállatokat pedig egyáltalán ne engedjék ki.

Hétfőn és kedden repülőjáratok százai indultak késve, vagy egyenesen törölték őket a chicagói O'Hare és a bostoni Logan légikikötőkben. 

Rhode Island államban Gina Raimondo kormányzó több megyére rendkívüli állapotot rendelt el, és szolgálatra hívta a Nemzeti Gárda tagjait.

A Niagara-vízesés Észak-Amerika legnagyobb vízhozamú vízesése, mely Kanada és az Amerikai Egyesült Államok határán fekszik, elválasztva Ontario tartományt és New York államot. Nemcsak szép, de elképesztő hidroelektromos ereje miatt hasznos is.

Csak pár ezer él a ritka állatból az egész világon

A Hortobágyi Nemzeti Park rezervátumában több száz ázsiai vadló, más néven Przsevalszkij-ló él, mely ma a világ egyetlen igazi vadlovának számít. A veszélyeztetett faj egyedeiből ma mindössze néhány ezer él az egész világon.

A kiemelt kép illusztráció, 2018-ban készült. Forrás: Getty Images.

Ezt is szeretjük