Bécsi terrortámadás: összegyűjtöttük a legfontosabb híreket a merényletről
Hétfő este nyolc óra körül terrortámadás történt Bécs belvárosában, úgy gondolják, az egyik támadó még mindig szökésben van.

bécsi-támadás2

Valószínűleg 2020 úgy vonul majd be a történelembe, hogy a modern világ egyik legrosszabb éve, hiszen számos csapás érte az embereket az elmúlt hónapokban. Bár már közeledünk az esztendő vége felé, úgy tűnik, még mindig nem értek véget a szörnyűségek.

Tegnap este, vagyis november 2-án, hétfőn este nyolc óra után Bécs belvárosában lövések hangját lehetett hallani. Később, 21:15-kor hatalmas robbanás rázta meg a Schwedenplatzot és környékét, ugyanis az egyik támadó öngyilkos merényletet követett el. A bécsiek félnek, a rendőrség pedig nagy erőkkel keresi a tetteseket.

Arra kérik a lakosságot, hogy maradjanak otthon

- Itt megkértek minket, hogy ne posztoljunk, ne osszunk meg semmit, csak az elérhető infó legyen kint, amit az osztrák rendőrség is megosztott. Egyébként összefogás van, önkéntesek, véradók, 0-24-ben hívható vonal önkéntes pszichológusokkal, akik ki is jönnek, ha valaki beszélgetni szeretne. A bárok sorra megosztották este, hogy ignorálják a lezárást, és menedékként mindenki bemehetett valahova, idegenek idegeneknek nyitottak ajtót. Közel lakom, minden hallottam, reggelig cikáztak a helikopterek, szirénáztak. Mostanra a város csendes, úgy tudjuk, egyet még keresnek. Az iskolák, óvodák zárva vannak, a belváros még mindig lezárva - osztotta meg velünk Bécsben élő magyar forrásunk.

Ausztriában a koronavírus miatt kedd éjféltől lépett érvénybe az a rendelet, miszerint bezárnak a bárok, szórakozóhelyek, éttermek. Sokan még szerették volna kihasználni az utolsó pillanatokat, így forgalmas volt a belváros, ami a támadóknak is kedvezett. Az első lövések a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén dördültek el, de mivel nem voltak bent emberek, így az még nem tisztázott, hogy az imaház ellen irányult-e szándékosan a támadás. Ezután nem sokkal pedig az egyik támadó öngyilkos merényletet követett el.

bécsi-támadás1
Fotó: Michael Gruber / Getty Images Hungary

Az osztrák belügyminiszter, Karl Nehammer éjjel arra kérte a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthon, a belváros egyes részeit pedig hermetikusan is lezárták, hiszen egy feltételezett támadó még szökésben lehet. Őt nemcsak Bécsben keresik a rendőrök és kommandósok, hanem külterületen is, ám azt a minél gyorsabb eredmény érdekében nem árulták el, hogy hol. Sebastian Kurz osztrák kancellár iszlamista terrortámadásnak minősítette az eseményeket. 

Egy támadót lelőttek, a nála tartott házkutatás alapján egyértelmű bizonyítékokat találtak az iszlamista háttérre. A kedd reggeli sajtóértekezleten az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány azt közölte, hogy a merénylő az önmagát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet szimpatizánsa volt. Emellett több valószínűsített támadót is letartóztattak, az egyiküknél gépkarabélyt és más kézi fegyvereket is találtak. Harald Sörös szóvivő szerint az eddigi vizsgálatok szerint négy feltételezett gyanúsítottja van a merényletnek, ám mivel még tart a vizsgálat, ennél többet nem árulhattak el.

Halottjai és súlyos sérültjei is vannak a támadásnak

A bécsi rendőrség friss közleménye szerint kedd délelőttig négy halálos áldozata volt a támadásnak, hárman a helyszínen veszítették életüket a lövöldözés következtében, egy 40-50 év körüli nő pedig a kórházba szállítás idején hunyt el. A bécsi kórházakban 17 sebesült civilt és egy 28 éves bécsi rendőrt is ápolnak, hat ember állapota súlyos.

Kihalt utcák a lezárt bécsi belvárosban november 3-án.
Kihalt utcák a lezárt bécsi belvárosban november 3-án.
Fotó: Thomas Kronsteiner / Getty Images Hungary

A támadás pontos indítéka még nem ismert, de az ausztriai izraelita hitközség elrendelte, hogy az ország összes zsinagógáját, kóser éttermét és iskoláját zárják be. Legalább egy szökésben lévő támadót nagy erőkkel keresnek, Csehország szigorította az Ausztriával közös szakaszon a határátlépést, Magyarországon viszont amúgy is mindenkit ellenőriznek a járványhelyzet miatt elrendelt határzár miatt, így nem volt szükség újabb lépések bevezetésére.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük