Ezért nem árt jóban lenni a kollégákkal: fontos dolog derült ki egy kutatásból
Ezen a főnököknek is érdemes elgondolkodni.

barátság
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A barátok egyben jó kollégák is? Erre a fontos kérdésre kereste a választ egy új kutatás, mely azt vizsgálta, hogy a barátságban kialakult fontos emberi értékeket lehet-e kamatoztatni a közös munkában.

Sokan azt gondolják, hogy ha olyanok kezdenek együtt dolgozni, akik már eleve barátok, az ronthat a munka eredményességén. Ha viszont kollégák között alakul ki jó viszony, az hosszan tartó és virágzó viszonyt hoz létre. 

Működőképes a baráti munkaviszony? 

A kollégáival általában rutinszerűen működik együtt az ember. Sokan inkább olyanokkal dolgoznak együtt, akik nem állnak közel hozzájuk, az esetleg felmerülő érzelmek miatt, melyek akadályozhatják a hatékony munkát. Időt tölteni mindenki szeret a barátaival, de vajon kedveljük őket annyira, hogy együtt is dolgoznánk velük, a fizetésünket biztosító pozíciókban? Az elmúlt évtizedekben több tanulmány is vizsgálta a baráti csoportok teljesítményét. A Personality and Social Psychology Bulletin folyóiratban közölt legutóbbi metaanalízis egyesítette a tanulmányok eredményeit.

Jó hír a barátoknak

Az összegzés szerint a baráti csoportok jobban teljesítenek a munka területén. Többet érnek el akkor is, ha fizikai munkát végeznek, és akkor is, ha szellemi téren kell kooperálniuk. A közös munka segít a kollektív döntések meghozatalában, és versenyelőnyt eredményez azoknál, akik nem sajnálják megosztani egymással az ismereteiket. A barátság pozitív hatása ott is megnyilvánult, ahol az emberek egymástól viszonylag függetlenül, de egy irányba mozognak a közös cél felé. Vagyis a marketing és kereskedelem területén a barátságban lévő munkatársak több terméket próbáltak eladni a csapat magas pontszámáért, mint abban az esetben, ha egyedül vagy idegenekkel dolgoznának.

A cikk az ajánló után folytatódik

Több a motiváció is a feladatmegoldásnál

A megfigyelések szerint a baráti csoportok nemcsak jólszervezettebben dolgoznak, hanem sokkal motiváltabbak is, ha ismerősökkel együtt kell eredményt produkálniuk. Az ember segíti a barátját az eredményes munkában. A tanulmányból kiderült, hogy együtt gyorsabban és többet értek el a különböző feladatokban a baráti párok és csapatok. Egy jótékonysági gyűjtéssel kapcsolatos feladatban például nagyon produktívak voltak. Amikor viszont egy matematikai feladatot kellett megoldaniuk, és láthatóan kevésbé motiváltak voltak, ott ugyanolyan eredményeket értek el a baráti párok, mint a csak kollegiális viszonyban dolgozók - ezt viszont senki nem élte meg kudarcként. 

Ezt is szeretjük