Ma van a határidő: fontos levelet kell kapnod, ha van folyószámlád
Van, aki már most tudja, mennyiért bankolt tavaly. Te már megkaptad a díjkimutatást?

level
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hazai pénzintézeteknek legkésőbb január 31-ig kell kiküldeniük az uniós pénzforgalmi szabályozásnak megfelelő, a bankszámlákra vonatkozó díjkimutatást. Ebben az előző évre vonatkozó bankolási költségeket egyszerű és átlátható módon összegzik. A most kiküldött levélben csak a tavalyi év utolsó 5 havi költsége szerepel.

A kimutatásnak legkésőbb a mai napon kell beérkeznie minden folyószámlával rendelkező ügyfélhez. Van, aki már megkapta, mennyiért bankolt tavaly az utolsó 5 hónapban. A Bank360.hu szerint megugorhat azok száma, akik pénzintézetet váltanak. A szakportál összefoglalta a tudnivalókat a kimutatás kapcsán.

Hogyan kapják meg az ügyfelek a kimutatást?

A bankok azon a csatornán küldik a díjkimutatást, amelyen a számlakivonatot is. Így aki utóbbit postai úton kapja, az levélben számíthat a díjkimutatásra is a szálmakivonattal együtt. Azok, akik netbankot használnak, a felhasználói fiókon keresztül tölthetik le a kimutatást. A szakportál tapasztalata szerint érdemes lehet a netbankot használó ügyfeleknek akár már most utánajárni, hogy megérkezett-e a dokumentum.

Mi szerepel a díjkimutatásban?

A díjkimutatás áttekintést ad a számlahasználattal kapcsolatban felszámított összes díjról. Az ügyfelek összesítve láthatják, hogy mennyibe került a számlavezetés, majd tételesen lebontva az egyes szolgáltatások költségeit - számlavezetés, átutalás belföldön és külföldön, kártyahasználat, készpénzfelvétel. A dokumentum minden banknál ugyanolyan formátumú, csak a fejlécben és a csatolt üzenetben található eltérés.

Mire jó?

Az ügyfelek megtudhatják, hogy pontosan mennyibe kerül évente a bankszámlájuk. Ezt ismerve a Bank360.hu online bankszámlakalkulátorával megnézhető, hogy ugyanilyen számlahasználat mellett van-e olyan bank, amelyik olcsóbb számlát kínál. Ha van ilyen, jó ötlet lehet egyszerűsített bankváltással számlát váltani és kevesebbet fizetni a bankszámláért. A szakportál arra számít, hogy a díjkimutatás segítségével egyre többen fognak számlavezető bankot cserélni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit tehetsz, ha vitatod a díjkimutatásban leírtakat?

A Bank360.hu azt tanácsolja, hogy legelőször tanulmányozd át a számlacsomagodhoz tartozó díjak listáját, amely jellemzően a hirdetményben található. Ha az ott ismertetett díjak alapján is vitatod a kimutatásban szereplő összegeket, vedd fel a bankkal a kapcsolatot online, telefonon vagy személyesen a bankfiókban.

Fotók: Getty Images

Néhány egyszerű trükkel nem lesz rémálom a hónap vége

Havi tízezer forintot leharapni a költségvetésből nem is akkora ördöngösség. Néhány egyszerű, könnyű trükkel sokkal többet spórolhat az ember, mint azt gondolná. Egy kis odafigyeléssel így nem érhetik többé kellemetlen meglepetések, és mindig lesz mihez nyúlni, ha valami baj történne.

Ezt is szeretjük