Alattomos módszerekkel próbálkoznak a csalók: több bank ügyfeleit megkeresik
Egyre csak szaporodnak a bankok nevében elkövetett csalások, így nem árt az óvatosság.

bank-csalás12
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aggasztó mértékben elszaporodtak azok a csalók, akik gyanútlan emberektől próbálnak pénzhez jutni úgy, hogy valamilyen bank nevében keresik fel az áldozataikat. Mivel a pénzintézetekéhez gyakran eléggé hasonló formátumban, stílussal és logókkal ellátott e-mailekben vagy sms-ben küldenek hamis fizetési felszólításokat, ezért sokan bedőlnek nekik.

Ezek a legtöbb esetben adathalász levelek, amik egy linket tartalmaznak. Bár a bankok többsége próbálja letiltatni az adathalász oldalakat, de a csalók újabbakat hoznak létre, így folyamatosan figyelni kell. A bankok arra kérik ügyfeleiket, hogy ne kattintsanak az e-mailben kapott linkre, és ne adják meg ezeken a felhasználónevüket és a jelszavukat vagy a bankkártyaadataikat.

Több bank ügyfeleinél is próbálkoznak

Számos magyar pénzintézet ügyfelei tettek bejelentést azzal kapcsolatban, hogy a nevükben küldenek adathalász e-maileket és ritkább esetben sms-eket a csalók. A Takarékbank esetében a „TAKARÉK Service csapata” nevében írnak, az OTP Bank ügyfeleit az „OTP Service csapatának” aláírásával keresték fel. Az MKB Bank nevében is küldtek már ilyen jellegű levelet, ezek a legtöbbször nagyon hasonlítanak egymásra, ezért feltételezhetően ugyanaz a banda áll az átverések mögött.

bank-csalás11
Fotó: Andrew Brookes / Getty Images Hungary

Az ilyen esetekben a legkönnyebben úgy lehet kiszúrni a csaló e-maileket, hogy azokat rossz helyesírással, magyartalanul, gyakran külföldi e-mail-címről küldik, és a levelezőprogramok sokszor már automatikusan a spam mappába teszik őket. A benne található linkeket nem szabad megnyitni, és érdemes azonnal tiltani a feladót.

Bárki válhat személyazonosság-lopás áldozatává: ezek a figyelmeztető jelek

Nemcsak a felismerés, hanem a megelőzés is fontos, hogy az online adataink ne kerüljenek rossz kezekbe.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük