Bizonytalan a bankok sorsa: mi lesz a pénzeddel?
A Budapest Bank államosításával felmerül: mi lesz a betétek és a hitelek sorsa?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MKB Bank után újabb pénzintézetet vásárolt a magyar állam, múlt héten ugyanis megvették a Budapest Bankot. Korábbi cikkünkben már tisztáztuk, mi történik az ügyfelekkel, ha kivonul a bankjuk, most pedig annak jártunk utána, hogy egy államosítás mivel jár. Emelkedhetnek a kamatok, változhatnak a feltételek? Hosszú távon nem járnak jól az ügyfelek.

A hitelesek sem jobban, sem rosszabbul nem járnak

Azt egyelőre nem tudni, hogy a továbbiakban is lesz-e önálló Budapest Bank, esetleg a másik államosított pénzintézetbe, az MKB-ba olvad-e. Az ügyfelek számára azonban majdnem mindegy, hogy a későbbiekben beolvad-e bankjuk, vagy megmarad az önállósága, hiszen ugyanazok az eshetőségek várnak rájuk - írja a Pénzcentrum.hu.

A legfontosabb, hogy hitelek esetén nem változik semmi, így a visszafizetés feltételei sem. Mivel a szerződést az új tulajdonos változtatás nélkül veszi át, nem állhat elő olyan kellemetlen helyzet, hogy egyik napról a másikra változik például a kamat mértéke. Másik oldalról pedig könnyítésre is kár számítani, hiába az állam a tulajdonos, engedékenyebb aligha lesz.

Hasonló a helyzet a bankbetétek esetén, amelyek kamatát nem csökkentheti az új tulajdonos a futamidő végéig. A feltételeken persze változtathat a bank, de csak akkor, ha a futamidő lejárt, és új lekötést szeretnél. Ekkor már csak az esetleges új csomagok közül választhatsz.

Emelkedhetnek a banki költségek

Közvetlen hatással tehát ugyanúgy nem kell számolni az ügyfeleknek, mint a pénzintézet kivonulásakor, ám ahogy arra a Pénzcentrum.hu is figyelmeztet, azért vannak hatásai annak, ha kevesebb versenyző van a piacon.

Az, hogy az utóbbi időben az állam két bankot is felvásárolt, és egybe is olvaszthatja őket, kevesebb piaci szereplőt eredményez. Ha csökken a verseny, úgy emelkedhetnek a díjak, a hitelkamatok, illetve csökkenhetnek a betéti kamatok.

Ez a hatás még erősebben érvényesülhet, ha megvalósul a Fitch hitelminősítő legutóbbi jóslata, amely szerint több osztrák bank is elhagyhatja a magyar piacot. Ilyen hazánkban az UniCredit, az Erste és a Raiffeisen. Utóbbi banktól októberben azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egyelőre nem tervezik elhagyni hazánkat.

Időről időre felmerül, hogy egyes bankok kivonulhatnak, amit főként az elszámolási törvénnyel hozható összefüggésbe. A törvény miatt akár 1000 milliárd forintos veszteséggel is kénytelenek lehetnek szembenézni a pénzintézetek.

Ezt is szeretjük