Fizetésemelés helyett tábor: Balog Zoltán válasza a bölcsődei dolgozóknak
A minisztérium csalódását fejezte ki a panasszal kapcsolatban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma júliusban válaszolt a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének felháborodott levelére az alacsony fizetésekkel és a munkakörülményekkel kapcsolatban, amit augusztus 6-án hoztak nyilvánosságra.

A minisztérium válaszlevelét változtatás nélkül közöljük.

Balog Zoltán reakciója

"Tisztelt Elnök Asszony!

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének 2013. július 22-én kelt levelét csalódással olvastam. A szociális területen dolgozók bére az előző kormányzati ciklusban a 13. havi jövedelem megszüntetésével nemcsak reálértékben, hanem nominálisan is csökkent.

A Kormány a nemzetközi nyomás ellenére megőrizte a béreket. Az elmúlt három év alatt a szociális ágazatot is pozitívan érintette a minimálbéremelés és a rezsicsökkentés. Mindemellett néhány olyan intézkedést is tettünk, amely a bölcsődei szakma megbecsültségét, elismertségét kívánta növelni, így például a nevelés-nélküli munkanap bevezetése.

Az ország gazdasági helyzete valóban nem ad minden ágazatban béremelési lehetőséget, azonban ad olyan eszközöket, mint például az Erzsébet program keretén belül az Erzsébet tábor, amely szintén a szociális ágazatban dolgozók méltó elismertségét szolgálja.

Minden bizonnyal több családot érint a bölcsődei területen a dolgozók közül is a devizahiteleseket megsegítő különböző intézkedések bevezetése. Számos egyeztetésen és konferencián elhangzott kérdésekből tudjuk, hogy nem örömmel, de a bölcsődei területen dolgozók megértést tanúsítanak és felelősséget éreznek az ország teljesítőképességével kapcsolatban és bízunk abban, hogy a szociális érzékenységüket nem csak szavakkal mutatják ki, hanem tettekkel is (forró ősz ígérete nélkül).

A szociális ágazat vezetése különös figyelemben részesítette a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetét és több szakmai szintű egyeztetést is lefolytatott.

Elnök Asszony levelében kifejti, hogy megszüntettük a szociális továbbképzés és a szakvizsga támogatását. E megállapításhoz kapcsolódóan hangsúlyozandó, hogy nem megszüntetés következett be, hanem a feladat támogatásának átalakításáról van szó. Amint az Ön előtt is ismert a szociális továbbképzésekhez való részvétel támogatása az Új Széchenyi Terv keretén belül valósul meg a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet által vezetett, koordinált projekt keretében. A projekt támogatási szerződés szerinti megvalósulásának határideje 2015. január 31.

A projekt keretén belül mintegy 11.000 képzésre kötelezett személy 49 féle program és 735 tanfolyam által ingyenesen vehet részt és szerezheti meg a szükséges kredit pontjait. A szociális ágazat vezetői és szakmai szervezetei eddig is együttműködtek annak érdekében, hogy az ország teljesítőképességéhez mérten támogassák a szociális ágazatban dolgozókat.

Számos projekt a munkakörülmények javítását is célozza, valamint új munkahelyeket is teremt (Pl: új intézmények létrehozása, korszerűsítése). Az elmúlt három évben 2010-2013. között létrejött új bölcsődei férőhelyek száma 3.112 és az új átadott bölcsődei intézmények száma 109 - amely 260 új bölcsődei csoportot és 520 fő kisgyermeknevelő számára jelent új munkahelyet - továbbá 2.269 férőhely megújult, korszerűsödött a támogatásnak köszönhetően.

Tisztelt Elnök Asszony!

A béremelés érdekében tett nyomásgyakorló lépések csak abban az esetben vezetnek eredményhez, ha tovább folytatjuk az együttgondolkodást annak érdekében, hogy közösen megtaláljuk a szociális ellátó rendszer racionalizálásával a béremeléshez szükséges forrásokat.

Kérjük Elnök Asszony konstruktív partneri együttműködését a megoldás megtalálásához.

Budapest, 2013. július
Balog Zoltán "

Ezt is szeretjük