Szeptembertől 90 ezer család spórol több 10 ezer forintot
Ingyenes tankönyv az elsősöknek
Az idei tanévtől 600 ezer diák kap ingyenes tankönyvet az államtól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint 600 ezer diák ingyen kap tankönyvet a 2013-as szeptemberi tanévtől kezdve.

Az idén bevezetett tankönyvreform egyik legfontosabb célja, hogy néhány éven belül minden általános iskolás diák ingyenesen jusson hozzá a tankönyvekhez. Ez a következő években felmenő rendszerben valósul meg.

Jól járnak a családok

Ebben a tanévben már több mint 600 ezer diáknak, az első évfolyamosokon kívül a rászorulóknak is jár az ingyen tankönyv.

A fennmaradó mintegy félmillió fizetős diák készpénzzel, átutalással, illetve a munkáltatótól igényelhető iskolakezdési utalvánnyal is kiegyenlítheti a tankönyves díjbekérőt. A tankönyvcsekk befizetési határideje augusztus 15-re módosult. A határidő lejárta után is lehetőség van kifizetni a tankönyvek ellenértékét, ebben az esetben a befizetés tényét a tankönyvek átvételekor, az iskola felé kell igazolni.

Az idei tanévtől lényeges újdonság, hogy a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. terjesztési jutalékából a működési költségek után fennmaradó összeget az iskolák kapják meg könyvtáraik fejlesztésére. A tankönyvterjesztés új rendszere biztosítja, hogy iskolakezdésre minden diák hozzájusson a tankönyvekhez. Ezzel a korábbi években elsősorban a kiadók és intézményfenntartók közötti elszámolási viták miatt sok probléma volt. Az egységes fizetési rendszernek köszönhetően azonban már nem fordulhat elő, az új rendszer biztosítékot nyújt arra is, hogy a kiadók zökkenőmentesen, időben hozzájussanak a pénzükhöz.

A tankönyvreformnak köszönhetően néhány éven belül minden diák ingyenesen jut majd hozzá a tankönyvekhez. Idén szeptembertől az állam 90 ezer családnak nyújtott jelentős segítséget azzal, hogy az első osztályos gyermekeik tankönyvcsomagjáért nem kell fizetniük.

Ezt is szeretjük