Mi történik a Balaton vizével? Ezért rendeltek el kárelhárítási készültséget

Megkezdődött a vízminőségi kotrás a Balatonon, ami a strandok használatát nem befolyásolja.

balaton
beauty and style
Top olvasott cikkek

A határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A-szinteket mértek a Balaton nyugati medencéjében a múlt héten. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriumának eredményei alapján az Országos Vízügyi Főigazgatóság, röviden OVF harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, hétfőn pedig megkezdődött a mederkotrás. Mint írták, ez a strandok használatát nem befolyásolja.

Július 13-án vízmintákat vettek a Balatonból, ami kimutatta, hogy a part menti területeken az algák száma a nyílt vízi mennyiség háromszorosa. Már nemcsak a kora nyári időszakra jellemző fecskemoszatok találhatók meg a tóban, hanem a késő nyáron megjelenő fonalas nitrogénkötő kék algák is - ismertette az MTA Ökológiai Kutatóközpontja a honlapján.

Egyelőre nincs nagy baj

A Zala Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a tó nyugati medencéjénél található megyei partszakasz mind a hét strandján fürdőzésre alkalmas, kiváló a vízminőség. Júliusban a vízmintákon cianobaktérium-sejtszám és klorofill-A kimutatását is elvégezték. Ezek eredménye alapján azt írták: a vizsgált paraméterek tekintetében kifogásoltság nem merült fel.

A Balaton nyugati medencéjének algabiomassza-térképe.
A Balaton nyugati medencéjének algabiomassza-térképe.
Fotó: MTA/Ökológiai Kutatóközpont

Ugyanígy a Veszprém Megyei Kormányhivatal is arról számolt be, hogy a megye összes természetes fürdőhelyének vize fürdőzésre alkalmas. Strandjaik vízminőségének nagy része kiváló minősítést kapott, csak kettő kapott ennél alacsonyabb, jó értékelést.

Hasonló információkat adott a somogyi kormányhivatal: tájékoztatásuk szerint minden természetes strandjuk alkalmas a fürdőzésre. Szintén a legtöbb megyei strand kiváló minősítést kapott, néhány pedig jót.

Mi történne, ha jobban elszaporodna az alga?

Egyelőre tehát biztonságos a strandolás, ám az Ökológiai Kutatóközpont arra is kitért, hogy a vízben lebegő algák túlzott mértékű jelenléte veszélyeztetheti a fürdőzést és az ivóvízkivételt. A kék algák tömeges elszaporodásuk esetén az ÁNTSZ álláspontja szerint is veszélyesek lehetnek az egészségre, de erről jelen pillanatban még nincs szó.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha mégis bekövetkezne a baj, a kék algával érintkezőknél bőrirritáció jelentkezhet. A cianobaktériumoknak is nevezett algák a légutakba kerülve nyálkahártya-irritációt és asztmatikus tüneteket válthatnak ki, lenyelve pedig lázat, hasmenést és hányást okozhatnak. Ennek megelőzése érdekében kezdték meg még időben a mederkotrási munkálatokat a balatongyöröki móló melletti területen.

A cél az alga szaporodásának kedvező feltételeket teremtő, foszforban dús üledék eltávolítása. A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a vízminőséget, így a kotrási munka egészen addig folytatódik, míg azt a mérési eredmények indokolják.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Szuper helyre került a Tiszán gyűjtött hulladék

A Tiszából gyűjtött, folyami műanyaghulladékból készült ladikot bocsátottak vízre Mártélyon. A plasztikladik építésénél a megszokott fa helyett folyami hulladékból préselt műanyag deszkákat használtak.

Ezt is szeretjük