Brutális mértékben pusztul az állatvilág: megdöbbentő számokat közölt a Természetvédelmi Világszövetség

A súlyosan veszélyeztetett fajokat sokszor az emberi tevékenység sodorja a kihalás szélére.

eszaki-simabalna
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Madagaszkáron honos összes makifaj csaknem egyharmadát, az északi simabálnát és a mezei hörcsögöt is a súlyosan veszélyeztetett, vagyis a kihalástól mindössze egyetlen lépésre lévő állatok közé sorolja a svájci székhelyű Természetvédelmi Világszövetség, röviden IUCN aktualizált Vörös listája.

A szervezet csütörtökön közzétett, legfrissebb adatai szerint a vizsgált több mint 120 ezer fajból 32 441-et fenyeget a kihalás - olvasható a Genf melletti Glandban működő IUCN honlapján.

Súlyosan veszélyeztetett fajok

A Madagaszkáron honos 107 makifajból jelenleg 103 tartozik a fenyegetett, közülük 33 a súlyosan veszélyeztetett fajok közé. A makik pusztulásáért elsősorban a kelet-afrikai szigetországban zajló erdőirtás és vadászat a felelős. A súlyosan veszélyeztetett makifajok közé került a világ legkisebb főemlőseként számontartott Microcebus berthae is, amely mindössze tíz centiméteres.

Afrika más részein a főemlősfajok nagyjából 53%-át - 103-ból 54-et - fenyegeti a kihalás. A kontinens egész területén a vadászat és az élőhelyek elvesztése jelenti a legnagyobb fenyegetést a főemlősökre.

Az északi simabálna - Eubalaena glacialis - besorolása is veszélyeztetettről súlyosan veszélyeztetettre változott az aktualizált listán. Az állatok összpopulációja nagyjából 15%-kal csökkent 2011 óta: a becslések szerint 2018 végére kevesebb mint 250 felnőtt példány maradt. A populációcsökkenés hátterében a halászhálóba gabalyodás és a vízi járművekkel való ütközés miatti magasabb halálozás, valamint az alacsony reprodukciós ráta áll.

A cikk az ajánló után folytatódik

A klímaváltozás okozta magasabb vízhőmérséklet miatt a bálnák elsődleges táplálékául szolgáló fajok valószínűleg északabbra vándorolnak a nyári hónapokban, ahol azonban a bálnák nagyobb eséllyel ütköznek össze hajókkal, vagy gabalyodnak halászfelszerelésekbe. Az egykor Európában és Oroszországban is nagy számban előforduló mezei hörcsög - Cricetus cricetus - populációi mostanra drasztikusan megtizedelődtek a faj egész elterjedési területén.

A populációcsökkenés hátterében valószínűleg az alacsony szaporodási ráták állnak, aminek lehetséges okai közé tartoznak az állatok élőhelyeit érintő mezőgazdasági és ipari fejlesztések, a fényszennyezés és a globális felmelegedés is. A szakemberek szerint megfelelő intézkedések hiányában a faj harminc éven belül kihalhat.

Fotók: Getty Images

9 furcsa külsejű állat, amivel Magyarországon is találkozhatsz

Magyarország védett és fokozott védettséget élvező állatai nagyrészt sosem kerülnek az ember szeme elé, hiszen legtöbbjük rejtőzködve él az érintetlen erdők, mezők mélyén. Ezért meglepő lehet, hogy milyen gyönyörű vagy furcsa állatok élnek vagy vendégeskednek itthon.

Ezt is szeretjük