5 dolog, amit semmiképp NE tegyél ma!
Népszokások és babonák
A népszokás úgy tartja, hogy amit az új év első napján teszel, azt csinálod majd egész évben. Te kockáztatnád az éved?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
Elődeink életét nagymértékben meghatározták a különböző, természeti megfigyeléseken alapuló vagy éppen keresztény, esetleg pogány eredetű hiedelmek. A babonák többsége a nagyobb ünnepekhez és eseményekhez kapcsolódott, így a szilveszter és az újév kapcsán is számos hiedelem élt és él a mai napig a köztudatban. Hogy kell-e hinni a babonáknak, mindenki döntse el maga, mindenesetre érdemes ismerni őket!

Nem mindegy, mit eszel ma!

Számos babona kapcsolódik január elsejéhez, és ezzel együtt az új évhez. Elődeink kifejezetten szerencsétlennek tartották ezen a napon bizonyos ételek fogyasztását vagy egyes tevékenységek végzését, ezek ugyanis szerintük szerencsétlenséget hozhatnak az új évben. Ilyen például a baromfi fogyasztása, amelytől tartózkodni kell ezen a napon, hiszen a csirke, a tyúk és a pulyka elkaparhatja a szerencsét. Egyesek szerint halat is tilos ezen a napon fogyasztani, hiszen úszó állat, amellyel a pénz és a szerencse is elúszhat. Mások szerint viszont kifejezetten ajánlott, hiszen amennyi pikkely, annyi pénz jön a házhoz az új esztendőben.
A halhoz hasonlóan a disznó fogyasztása is javasolt a babona szerint, a baromfival ellentétben az ugyanis előtúrja a háziak szerencséjét. Emellett szintén pénzt és gazdagságot hoznak a lencséből készült ételek, de a borsó, a köles, a rizs és bármilyen szemes étellel is ez a helyzet.

Amilyen az év első napja, olyan lesz az egész esztendő!

A népi hiedelem szerint ugyanis olyan lesz az egész éved, amilyen annak az első napja. A szemetet például tilos ilyenkor kivinni, azzal ugyanis a pénzt és a szerencsét is kiöntöd, de pénzt sem szabad kölcsönadni hasonló okok miatt.
Ha orvost hívsz ezen a napon, akkor a babona szerint az egész év betegeskedéssel telik majd, de hasonlóan tilos veszekedni is, hiszen az is kihat majd az év további részére. A házimunka szintén kerülendő, az ezen a napon történő teregetés, mosás, varrás vagy fonás ugyanis akár az egyik családtag halálát is okozhatja!

A házimunkák és a különböző tevékenységek végzése mellett a népi hiedelem szerint az sem mindegy, hogy kit engedsz be a házadba ezen a napon, vagy hogy kivel hogyan találkozol. Állítólag ha január elsején az elős látogatód nő, akkor szerencsétlen éved lesz, ám a férfiak szerencsét hoznak.

Sőt a január 1-je az időjárás szempontjából is nagy jelentősséggel bírt elődeink számára, úgy tartották ugyanis, hogy ha ezen a napon süt a nap, akkor egész évben szép idő lesz, és enyhe a tél, ha pedig csillagos az ég ennek a napnak az estéjén, akkor az azt jelzi, hogy már nem kell sokat várni a tavaszra.

Tudtad?
Egyes vélemények szerint a szilveszter esti és hajnali dudaszó és zajongás nemcsak a vidámság és a jókedv kifejezésére szolgál, hanem korábban ezzel űzték el a gonosz szellemeket és az óévet is.

Ma megismerheted a jövőd is!

A különböző babonák és hiedelmek szerint számos lehetőség van ezen a napon arra is, hogy megismerhesd a jövődet. Régen például egy mandulaszemet rejtettek az újévi lencsefőzelékbe, és úgy tartották, hogy az a lány, aki megtalálja, abban az évben biztosan férjhez megy. A lányoké mellett a család egyes tagjainak sorsára az úgynevezett tollas pogácsával derítettek fényt: mielőtt kisütötték volna a pogácsákat, mindegyik családtag számára kijelöltek egyet, és azokba egy-egy tollat szúrtak. A babona szerint akinek a tolla megégett, az számíthatott a legrövidebb életre.

A hagymakalendárium
Sok helyen ezen a napon úgynevezett hagymakalendáriumot készítettek, mely a babona szerint elárulja, hogy milyen évre is lehet számítani, sőt azt is, hogy melyik hónapban milyen lesz az időjárás. A kalendárium egy nagyobb vöröshagymából készült, amelyet félbevágtak, és 12 szeletre bontottak. A szeletekbe, amely az adott esztendő hónapjait jelképezte, aztán egyenként sót szórtak - mindegyikbe egyenlő arányban -, és éjszakára szabadon hagyták őket. Amelyik hónaphoz tartozó szeletben reggelre nedves lett a só, az a hónap csapadékosnak ígérkezett, amelyikben pedig nem, abban a hónapban a babona szerint pedig szárazság várt az emberekre.

Ezt is szeretjük