Ma ne moss, és ne vidd ki a szemetet! 7 házimunka, amiket szenteste napján kerülj a babonák szerint

A szentestéhez számos érdekes babona kötődik.

GettyImages-1139944798

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fekete macska, kéményseprő és még megannyi dolog van, amihez hétköznapi babonák kapcsolódnak. Egyáltalán nem meglepő, hogy az esztendő jeles napjaihoz is kötődnek ilyenek, így a szentestéhez is.

A karácsonyi ünnephez számos, mélyen a néphiedelemben gyökeredző babona kötődik: vannak, amelyek szerencsét, mások jó egészséget ígérnek azoknak, akik hisznek bennük. A betartásuk kinek-kinek a maga döntése, de kulturális szempontból mindenképpen érdemes megismerkedni velük.

7 házimunka, amit ne végezz szenteste

Sok a karácsonyi babonák közül a házban, illetve a ház körül végzendő feladatokkal kapcsolatos. Érdekes, hogy a régiek mezőgazdasági szerszámokat vittek az ünnepi asztal köré. Abban a reményben tettek így, hogy a következő évi termésük jó legyen. Ami a benti tennivalókat illeti, hét házimunka is van, amit a hiedelmek szerint nem jó ötlet szenteste napján végezni.

Ruhamosás - A néphiedelem szerint karácsonykor nem szabad mosni, ugyanis az balszerencsét hoz.

Teregetés - Ha valaki mégis mos, és utána tereget, akkor a kiterített ruhák az állatállomány elhullott egyedeit szimbolizálják, azaz ahány ruha, annyi jószág veszik majd oda.

A szemét ürítése - Olyan babona is volt, miszerint a szemetet tilos kivinni szenteste napján, mert azzal együtt az ember a szerencsét is kiviszi.

Az asztal leszedése - Fontos, hogy a karácsonyi asztal ne legyen teljesen leszedve. Maradjon rajta egy kis kenyér, mert az a hiedelem szerint azt ígéri, hogy következő évben lesz mit enni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az asztal letakarítása - Fontos volt, hogy az ünnepi vacsora és a nap további étkezései során az asztalra került morzsát nem volt szabad kidobni, mivel úgy tartották, azzal együtt a szerencse is a szemetesbe kerülne. A morzsát össze kellett gyűjteni és az állatoknak adni, hogy egészségesek és termékenyek legyenek. A morzsából egyesek a gyümölcsfák alá is szórtak, hogy a fákon is bőséges legyen a termés a következő évben.

Sepregetés - Szentete sepregetni is tilos, ugyanis, ha az egész házat kisöprik, akkor az ördög beköltözik a házba.

Másra bízni sem jó a munkát - Ha valaki a babona miatt kerülné a munkát, és egy olyan illetőre bízná, aki nem tart a babonáktól, a néphiedelem szerint a következő évben sokszorosan kell, hogy visszaadja az illetőnek a segítséget. Ezt is érdemes tehát megfontolni.

Mi van a kéményseprős babona hátterében?

Ismered a kéményseprőkről szóló babonát? Korábbi cikkünkből megtudhatod, mire épül, és hogy alakult ki.

Ezt is szeretjük